Balkan's Hi Fi - борбата за единство в балканската реге музика 17.10 | 17:48

Хърватските музиканти разказват за идеите си в специално интервю за iNews

От Елена Кирилова

Реге музиката се ражда в далечна Ямайка преди доста години, но до днес има множество фенове, както в чужбина, така и у нас. Терминът "балканска реге музика" може би учудва мнозина, но наистина съществува. Пример за това е както родната реге група Roots Rocket, така и редица музиканти от други балкански страни.

По повод партито Reggаe is good for you, което ще се случи на 19 октомври в столичния клуб Mixtape 5, решихме да разберем какво е интересното на балканското реге и какво се случва с него в момента. За целта се допитахме до хърватите от Balkan's Hi Fi. Оказа се, че се случват доста неща. Какви са те, четете надолу...

Какво се случва с реге музиката на Балканите в момента?

- Сегашното й състояние е много добро и може би, никога не е било по-добро. Има повече групи, повече MC-та и повече музика от всякога. Някои клубове и клубни събития в региона могат да бъдат наречени реге оазис, тъй като непрекъснато работят по укрепването и развиването на сцената.

Такива са Masters в Загреб, Channel Zero в Любляна I и Seasplash Summer Club в Пула. Освен това има няколко уважавани средно големи фестивала, като Seasplash, Skaville и Reggae Serbia, както и няколко по-малки, като словенския Jungle Flash. Да не пропускаме и огромния фестивал Outlook, който днес всички знаят, така че няма нужда от представяне.

Виждате ли някакъв напредък и в каква посока?

- Надяваме се да продължим в същата посока. С други думи да правим повече музика, да има повече сътрудничество между артистите на тази сцена, което да доведе до още по-добра комуникация на сцената и по-конкретно до действително свършена работа.

Кой от субжанровете на реге музиката ви допада най-много и кой отговаря най-добре Балканската реге музика?

- Ако трябва да отговорим като група, вероятно ще кажем, че digital регето и регето, което е повлияно от дъбстепа, с лек намек за джънгъл и вечната любов към roots реге и ска. С други думи, обичаме еднакво всички стилове на реге музиката и работим по всички тях, така че е трудно да определим само един поджанр и да кажем, че това е, което най-много ни харесва.

Върху какво работите в момента? Да очакваме ли нова компилация от рода на "Balkanfarraj”?

- В момента сме се фокусирали основно върху създаването на наши ридими и записи върху тях. Успяхме да направим нещо, което вече можем да наречем бъдещия си каталог и звукозаписната ни компания поема в правилната посока. Записваме вокали и работим по завършването на парчетата, така че да можем да ги издадем, когато дойде време за това.

Определено не трябва да очаквате "Balkanfarraj vol.3” скоро, ако изобщо има такава някога. Причините са няколко, но най-важната е, че целта на "Balkanfarraj” беше постигната. Тя показа  на света повечето артисти на балканската реге сцена. Смятаме, че това се случи успешно още с втората компилация. Когато се появят достатъчно на брой нови музиканти, които се нуждаят от промотиране, тогава ще помислим дали не е време за трето издание на "Balkanfarraj”.

Има ли нещо специфично за балканското реге? Отличава ли се то с нещо?

- Да, балканската реге музика връща обратно акцента върху добре изпълнената и добре продуцирана реге музика. Това е нещо, което не важи в пълна сила за света, особено ако става дума за съвременната JА денсхол сцена, където музикалната креативност е под нулата (по отношение композирането на ридими). Ако погледнем банди като Irie FM или Roots Rocket от България, можем да видим много високи стандарти, създадени от тях.

Разбира се, има групи, които не са на това ниво или продуценти, които не са на нивото на Egoless (хърватски реге/бас продуцент). Като цяло можем да кажем, че връщаме концепцията за добре изпълнена реге музика и това може да се сметне за запазена марка на Балканите.

Естествено има реге музика, която е повлияна от традиционната балканска музика, но с това се занимават само някои продуценти и е нещо значително по-рядко. В този смисъл трябва да говорим за банди като La Cherga и продуценти като BJ Nevenko, които определено са най-добрите в този вид музика.

Реге музиката винаги е пренасяла социални послания. Какви послания пренасяте вие чрез музиката си в този свят, изпълнен с толкова проблеми?

- Бихме казали единство. Това единство някак се загуби през годините на войната и след това. Днес бариерите са паднали, както физически, така и ментално. Сътрудничеството между Сърбия, Хърватия, Босна и Словения надхвърля музиката и концертите.

Говорим за истинско приятелство между музиканти и публика.

Има промо партита за Seasplash и Outlook в Сърбия, доста хора ходят на фестивали в Сърбия и много сърби посещават нашите фестивали, и това се случва не само в района на бивша Югославия.

Днешната ни мисия е да разпространим това единство на още по-голям мащаб, включително и в страни като България, Румъния, Македония и дори Косово, така че да го направим още по-силно и по-добро. Ще видим как това ще се случи през следващите години, но до момента е свършена огромна работа. Въпреки това има още много неща за правене в тази посока.

Надяваме се, че ще успеем да изиграем важна роля в тези страни и да довършим обединението на цялата сцена. По този начин ще създадем обединена балканска реге сцена, с граници, по-големи от тези на Югославия и се надяваме, че тази сцена ще бъде силна и дълготрайна.

Водещи