Benetton сe измъква от скандала с фотомонтажи 17.11 | 14:24

Целуващият се папа уста в уста с имама на египетски университет дойде в повече на Ватикана

От Олга Андреева

Фотомонтажи на известни политици и религиозни фигури, целуващи се уста в уста, скандализираха общественото мнение.

Дело са на италианската компания Benetton, която планираше да ги представи официално тази вечер в Париж, но в крайна сметка реши да ги изтегли след протеста срещу колажа, показващ папа Бенедикт Шестнайсети да целува в устата имама на египетския университет "Ал Азхар" Ахмад ал Таиб.

От компанията изразиха съжаление, че използването на образа на главата на Римокатолическата църква е засегнало толкова много вярващите, посочва БТА. "Припомняме, че смисълът на тази кампания е изключително да се бори срещу културата на омраза във всичките ѝ форми", подчерта Benetton в комюнике.

Скандалният фотомонтаж с папата обаче вече започна да се разпространява в интернет и дори бе показан за кратко на огромен плакат край замъка Сант Анджело в Рим. Това предизвика недоволството на много католици. Ватикана протестира пред Бенетон, предаде Reuters.

Образът на Бенедикт Шестнайсети бе използван без разрешение по манипулативен и напълно неприемлив начин, коментира говорителят на папата Федерико Ломбарди. Той заплаши, че Ватикана е готова да сезира компетентните власти, ако фотомонтажът не бъде изтеглен.

Benetton е взела решение да изтегли и други шокиращи фотомонтажи с любовни целувки между френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, между израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас и между президента на САЩ Барак Обама и китайския му колега Ху Цзинтао. 

Водещи

Най-четени