Dr. Dre спечели съдебен спор с бившата си компания 21.04 | 17:15

Без съгласието му Death Row Records са преиздали албума му "The Chronic"

От Олга Андреева

Dr. Dre спечели съдебен спор срещу бившата си компания, която преиздаде емблематичния му албум "The Chronic" и компилация с най-големите му хитове без негово съгласие, предаде Ройтерс.

Андре Йънг, както е истинското име на рапъра и продуцент, твърдеше, че дигиталното издаване на албума му нарушава 15-годишния договор, с който се регулира каква част от песните му да бъдат представени пред публиката.

Съдебният процес се отнася до времето, по което Dr. Dre е издаван от компанията Death Row Records, на която той е съосновател. След като Dre напуска лейбъла, компанията има значителни финансови проблеми и по-късно се появява като корпоративна собственост под името WIDEawake Death Row Records.

Dr. Dre напуска Death Row през 1996 г. и се премества в Interscope Records като откупва правата си и записите си, които е правил, докато е бил продуциран от компанията.

Но едни от първите записи, които WIDEawake Death Row Records издават и то дигитално е албумът на Dr. Dre "The Chronic", както и колекция с най-големите хитове на рапъра, за което Dr. Dre ги съди.

Преди няколко месеца съдията по случая отхвърли няколко от твърденията на Dr. Dre, но основното, засягащо преиздаването на албума му, остана неизяснено.

С решение от вторник (19 април) щатският областен съдия Кристина Снайдер оповести решението, че трябва да се зачете точката от договора между Dr. Dre и Death Row и да не се преиздава албума му в дигитален вариант.

Сега започва да се дискутира въпросът за обезщетението, което Dr. Dre следва да получи. Това изглежда ще бъде обект на друг съдебен спор.

Водещи