EMI се обяви срещу продаването на песни "втора употреба" 12.01 | 13:34

Компанията ще съди сайта за онлайн търговия на музика ReDigi

От Елена Кирилова

Музикалната компания EMI ще съди сайта за онлайн търговия на музика ReDigi заради нарушаване на авторски права, съобщава NME.

ReDigi описва себе си като "първия в света пазар за използвана дигитална музика" и твърди, че действа по същия начин, както магазините за вещи втора употреба.

Идеята на сайта е да купува MP3 файлове, които потребители не желаят да пазят, а по-късно да ги продава с малка печалба. Въпреки това цените са доста по-ниски в сравнение с тези в iTunes.

В съдебния иск на EMI се твърди, че по време на акта на прехвърляне на файлове от компютъра на продавача на сървърите на ReDigi, се правят множество копия на музикалните файлове, което нарушава Закона за авторското право.

Говорителят на ReDigi заяви пред за Billboard.biz, че по време на транзакциите не се правят никакви копия на музика. Освен това сайтът не мисли да се предава лесно в съда и ще се бори срещу обвиненията на EMI.

Това не е първият път, в който сайтът е обвиняван в незаконна дейност. Работата на иновативния пазар за музика бе поставена под съмнение преди време, когато от американската звукозаписна индустрия изпратиха на ReDigi писмо, в което се поставя под съмнение доколко този начин на получаване на MP3 файлове е законен.

Водещи