Eagles дават на съд хотел с име „Калифорния“ 03.05 | 14:56

Собствениците му твърдели, че легендарния хит на рокаджиите бил написан за него

От iNews.bg

Легендарната американска рок група Eagles даде под съд мексикански хотел с името "Калифорния”. Според иска на музикантите собствениците му неоснователно го представят за хотела от знаменития хит на групата от албума със същото име от 1976 г.

Мексиканският хотел, открит през 1950 г., се е наричал така от създаването си, но след това сменя много имена и собственици. А през 2001 г. Се е наричал "Тодос сантос”, предаде БГНЕС. Последните собственици – канадската двойка Деби и Джон Стюарт, поставят отново табелата "Калифорния” и започват активно да популяризират хотела си във връзка с песента на Eagles. Паралелно с това рокаджиите винаги са разказвали, че "Хотел "Калифорния” е написана не за конкретно място, а за Америка като цяло.

Искът е подаден в понеделник в съд в американския щат Калифорния, съобщи ТАСС. Групата иска спиране на нарушаването на авторските ѝ права и компенсация на нанесените щети. Името Калифорния получава северозападната част на испанските владения в Америка. След войната на САЩ с Мексико през 1847 г. част от нея е завладяна от САЩ. Мексиканската част се нарича Баха (долна) Калифорния, и по-късно се дели на Баха Калифорния и Баха Калифорния Сур (Южна Долна Калифорния). Американският дял става най-големият американски щат под името Калифорния през 1850 г.

Водещи

Най-четени