Mузика, бира и кал в ден 1 на Loud Festival 03.06 | 13:06

Събитието открива новия фестивален сезон

От Елена Кирилова

Ако вчера (2 юни) сте ходили към Терминал 2 на Летище София, определено сте били стъписани от стотиците хора, облечени в черно, които с бодра крачка се отправяха към парка до терминала. Поводи за шок всъщност няма. Причината за събирането на цялото това черно войнство бе чисто новият Loud Festival, който привлече метъл феновете от цяла България.

Чужденстранни гости също не липсваха, както и интерес от европейски медии, така че можем само да се радваме, че най-сетне започваме да се позиционираме на международната фестивална карта.

Отвъд всичко това, своенравното време не успя да помрачи доброто настроение на публиката. Когато Tristania, които имаха щастието да открият фестивала, се качиха на сцената, часът беше едва 17, а феновете все още се събираха. Естествено имаше и ентусиасти, които се бяха позиционирали пред сцената или на караокето още от обяд, но истинското Loud усещане започна малко по-късно. Tristania обявиха Loud Festival за официално открит със сингъла "Year of the Rat”, след което ни дариха с 45-минутен сет.

2 юни определено беше денят на италианските вокалистки, защото след чаровната Мaрианджела, сцената окупира мечтата всеки метъл фен - Кристина Скабия. Певицата и колегите й от Lacuna Coil се оказаха магнит не само за мъжете, но и за женската аудитория. Въпреки калта и слабите превалявания, феновете само чакаха бандите да се появят на сцената, за да започнат да се вихрят, дори и в най-калните места от терена.

Чухме безспорния хит "Heaven’s A Lie”, както и "Kill The Light”, "Trip The Darkness” и "Spellbound”. Междувременно групата не спираше да сипе извинения, че чак сега идва у нас и че е било крайно време да поправи тази грешка.

Началото на Loud чисто стилово беше доста по-леко от това, което ни очакваше след сета на Lacuna Coil. Само 15 минути по-късно дет метъл титаните Behemoth излязоха пред българската публика, за да покажат, че само трима души на една сцена да достатъчни, за да я сринат с възможно най-зловещия рев, излизащ от устата на Адам Дарски.

Nergal и компания отново бяха заложили на бруталните си костюми, а самият вокалист скоро се окичи с трънлив венец, докато лицето му сякаш бе обляно в кръв. Нищо чудно, че с такива постъпки Behemoth си навличат стотици дела от разгневени католици.

Всъщност всичко това няма никакво значение за Адам, който в пристъп на удоволствие изкрещя с всички сили колко е страхотно да бъдеш жив. И всичко това само две години, след като с нечовешки сили той пребори левкемията. След такива думи публиката избухна. Неземният стоицизъм и енергията, която излъчва Nergal, едва ли биха могли да бъдат подминати с лека ръка, защото Behemoth изглеждат по-силни от всякога.

Междувременно опашките за бира, храна и вода ставаха безкрайни и голяма част от феновете се изнервиха от случващото се. Появата на Symphony X потуши отчасти страстите, а тези, които не се бяха доредили за бира, го направиха по време на техния сет. Чухме солидна порция прогресив, докато стъпвахме звучно в калта.

За финал останаха легендите W.A.S.P., които като хедалайнер събраха най-много фенове. Публиката подивя от кеф, докато групата ни радваше с парчета от албума "Babylon”. Два екрана, разположени зад бандата показва видеоклипове към песните, които чувахме, докато всички крещяха неуморно "Love Machine”.

Ден едно от Loud Festival приключи успешно. Тази вечер ни очакват доста по-тежки банди, така че се пригответе за истинския зверилник - Asphyx, Meshuggah, Soulfly, Annihilator и Slayer.

Водещи

Най-четени