БАФТА обича „Линкълн“, но игнорира „Хобит"-а 09.01 | 11:44

Станаха ясни номинациите на тазгодишните британски фолмови награди

От Мартина Панайотова

Филмът "Линкълн", проследяващ историята за борбата на президента Ейбрахам Линкълн срещу робството, получи 10 номинации за наградите БАФТА - британския еквивалент на "Оскар"-ите.

Сред номинациите за лентата са за най-добър филм, най-добър актьор - Даниъл Дей-Луис, най-добър актьор в поддържаща роля - Томи Лий Джоунс, както и за най-добра актриса в поддържаща роля - Сали Фийлд.

Режисьорът Стивън Спилбърг не е сред номинираните. "Клетниците" - филмовата версия на хитовия мюзикъл, и корабокрушенската сага "Животът на Пи", са с по девет номинации, следвани от най-новия филм от поредицата за Джеймс Бонд "007: координати "Скайфол" с осем.

Режисираният от Бен Афлек трилър "Арго", посветен на драмата със заложниците в Иран, и лентата "Ана Каренина" по романа на Толстой, получават съответно седем и шест номинации.

Следват ги "Джанго без окови" на Куентин Тарантино и "30 минути след полунощ", режисиран от Катрин Бигълоу и проследяващ дългогодишното преследване на Осама бин Ладен, с по пет.

В категорията за най-добър филм освен "Линкълн" са номинирани "Клетниците", "Животът на Пи", "Арго" и "30 минути след полунощ".

Бен Афлек получава номинации като режисьор на "Арго" и като изпълнител на главната роля във филма.

Афлек ще си оспорва приза за най-добър актьор с Даниъл Дей-Луис за "Линкълн", Брадли Купър за "Наръчник на оптимиста", Хю Джакман за "Клетниците" и Хоакин Финикс за "Учителят".

В категорията за най-добра актриса са номинирани Еманюел Рива за "Любов", Хелън Мирън за "Хичкок", Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста", Джесика Частейн за "30 минути след полунощ" и Марион Котийар за "Ръжда и кости".

Интересно е, че тоталния кинохит на Питър Джаксън "Хобит: Неочаквано пътешествие" бе пренебрегнат във всички важни категории. Филмът получи номинации за грим и прически, визуални ефекти и музика, но бе пропуснат в категориите за най-добър филм, режисьор, както и в актьорските такива.

Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на церемония в Лондон на 10 февруари.



Водещи

Най-четени