Бащата на турбо-фолка идва в България 22.03 | 10:53

Рамбо Амадеус ще зарадва София с концерт на 30 март

От Мартина Панайотова

"Създателят на турбо-фолка” Рамбо Амадеус идва в България. Ексцентричният представител на Евровизия от Черна гора ще разтърси София с подривна музикална дейност, съобщават организаторите.

Рамбо Амадеус е роден в Котор през 1963 година под името Антоние Пушич. Той е култова фигура в страната си и целия Балкански регион. Амадеус ще направи концерт в България дни преди да представи Черна гора на Евровизия.

Концертът е предвиден за 30 март от 21 часа в "Mixtape 5". Рамбо Амадеус заедно със своята групата ще потопи столичната публика в смесица от фънк, джаз, балкански фолклор, рокендрол, stand-up комедия, афробийт, политическа сатира с елементи на културологичен и социологически анализ, дръм енд бейс, опера, турбо-фолк, дарк-блус поезия, монголско традиционно пеене, виртуални пърформанси и всякакви други форми на креативна подривност и медийна манипулация в света на шоубизнеса.

"Черногорският Франк Запа” излиза на голямата сцена през далечната 1988 година с албума "O tugo jesenja" и оттогава не е преставал да бъде "културен феномен №1 на Балканите”, и то далеч не само от музикална гледна точка.

Последната му "акция” е включването му в "Евровизия 2012” като представител на Черна гора с песента "Euro Neuro". Ироничното видео е с почти половин милион гледания в YouTube само в първата си седмица.

За отношенията между "Световния мега император”, за какъвто Рамбо се е самопровъзгласил, и турбо-фолк индустрията могат да се изпишат цели томове. Но накратко - твърди се, че Рамбо е измислил турбо-фолка.

"Турбо-фолкът е диагноза – тук, на Балканите. Тоест, диагноза на крупния капитал. Крупният капитал, посредством влиянието на медиите, има интерес народът да оглупява, да работи за малко пари и да не създава проблеми. А идеалният жанр в музиката, който да поддържа хората глупави, е турбо-фолкът. Аз измислих турбо-фолка, но той щеше да си съществува и без мен. Аз само го предугадих, показах грозното му лице и му дадох име. Напразно обаче, защото селяците не разбират иронията”. Това заявява самият Рамбо Амадеус пред предаването "Аларма”, по "Христо Ботев” на БНР.

Рамбо идва у нас по покана на седмия международен "Аларма Пънк Джаз Фест”.

Водещи

Най-четени