Битката за българска песен за „Евровизия“ започва 16.11 | 14:21

В нея участват Маргарита Хранова, Десислава, Софи Маринова, Цецо-Елвиса

От Олга Андреева

Коя ще бъде песента, с която страната ни ще се представи на поредното издание на "Евровизия" догодина? Това ще стане ясно през януари, но днес бяха оповестени 33-те песни, които ще се борят за първото място.

Прослушването на звукозаписите на подадените за участие в конкурса 64 български песни приключи - от тях до втория етап са допуснати 33 парчета, съобщиха от сайта на конкурса.

Журито е допуснало 33 песни като от 32-ро до 37-мо място са песни с еднакъв брой точки. След прегласуване на 33-то място е класирана песента, която е получила най-много точки.

Класираните песни ще бъдат изпълнени на живо в телевизионно студио на 23 ноември, като за полуфинала на 14 януари ще останат 22 песни.

На този етап най-много гласове (146) получи певицата DESS, позната като Десислава, с песента си "Love is Alive”. Следват я песните "Without You” на Тени Омеде (116 гласа) и "Love Goes Around” на Цецо-Елвиса feat. DZ (също 116 гласа).

Десислава е депозирала песента си в последния ден на обявения срок, съобщиха от пиар екипа на певицата. Песента е ритмично, модерно и много зареждащо парче, уверява Десислава. "Love is Alive” е дело на музикантите от "Симфоникс” – Борислав Миланов, Sebastian Arman и David Bronner, като самата певица е участвала в композирането. Текста е на Боби и Себастиан, които миналата година са работили с Поли Генова, която представи България на "Евровизия".

В битката за българска песен на "Евровизия" участват също Маргарита Хранова ("Прошка"), макар и класирана на предпоследно място, и Софи Маринова с "Просто любов".

Прави впечатление, че сред класираните изпълнители има доста, участвали в различни телевизионни музикални формати – Тодор Гаджалов с песента "Still Love You” (от приключилия наскоро "Гласът на България"), Стелияна Христова с "Пътят", която спечели въпросния формат, Ивайло Колев (от почти забравения "Star Academy”), който е класиран с цели три песни, Вяра Панталеева (пак от "Star Academy”, която напоследък се изявява в предаването на Искра Ангелова "Нощни птици"), Светозар Христов ("Музикална академия Ку-Ку Бенд" и "5 Stars"), Ники Манолов ("Нова вълна”), Тени Омеде ("Байландо").

Освен трите песни на Ивайло Колев, с по няколко песни са класирани и бургаската алтърнатив рок група Bee In The Bonnet (също три), перничанката Sunnie (две песни) и софиянката Симона Сиванио (две). 

Водещи

Най-четени