Битката за българската песен на "Евровизия" започва отново 25.08 | 16:33

България ще участва за осми пореден път в конкурса, който ще се проведе през май в Баку

От Кремена Бедерева

България ще участва в 57-то издание на песенния конкурс "Евровизия" през май 2012 г. в Баку, като това ще е осмото поредно участие на страната ни в музикалния форум, съобщиха от БНТ.

Телевизията обявява конкурс за набиране на песни за участие в националната селекция. Композициите могат да бъдат подавани в ръководството на телевизията от 9 септември до 11 ноември 2011 г. Песните трябва да бъдат български национален продукт, като текстът, музиката или аранжиментът им да са създадени от български гражданин или изпълнителят да е български гражданин.

Те не трябва да са били публично изпълнявани или комерсиално разпространявани. Максималното допустимо времетраене на песента е три минути. Всяка песен може да се изпълнява от не повече от шестима души, които трябва да пеят на живо, поясняват от БТА.

Всеки участник има правото да избере на какъв език ще изпълнява песента. Един изпълнител или композитор не може да участва с повече от три песни.

Изборът на участниците в конкурса ще се определи от специална академия. Тя ще прослуша подадените песни за участие в конкурса и ще избере до 60 от тях. На 16 ноември БНТ ще обяви публично списъка с песните, допуснати до участие в конкурса.

Само 30 от тях ще бъдат класирани за полуфиналите. Техните заглавия и имената на авторите им ще бъдат обявени на 25 ноември. Участващите в двата полуфинала до 30 песни ще се разпределят поравно във всеки полуфинал чрез жребий.

Песните ще се изпълняват на 12 и 14 декември на концерт на живо - в съпровод на синбек, без вокали, който ще се предава пряко по "БНТ 1" и "БНТ Свят" от зала "3" на НДК. За участие във финала ще се изберат 12 песни - по шест песни от всеки от двата полуфинала. Те ще бъдат оценявани от академията и от зрителите.

Песента, класирана на първо място от публиката и съответно от академията, ще участва на финала. Националният финал на конкурса за избор на българската песен за "Евровизия" ще е на 28 януари 2012 г. Песента победител, ще се определи с гласуването на академията и на зрителите.

Водещи

Най-четени