Боб Дилън най-после пя във Виетнам 11.04 | 14:40

Много млади виетнамци не са чували за човека, написал хита „Blowin' in the Wind“

От Олга Андреева

За първи път легендата в музиката Боб Дилън, чиито песни се превърнаха в химни на движението срещу войната във Виетнам през 60-те години на миналия век, изнесе концерт в страната, предаде BBC.

След като миналата седмица пя в Китай, където властите цензурираха концерта му, забранявайки някои от песните му, снощи Дилън пя в град Хошимин (бивш Сайгон). Властите във Виетнам също са прегледали списъка с песни, но не са наложили специални забрани.

Публиката от 8 000 души се състоеше главно от виетнамци и чужденци. Всъщност много от младите виетнамци никога не са чували за човека, написал хитовете "Blowin' in the Wind" и "The Times They Are A Changing".
Почти половината от населението на Виетнам, което е 87 млн. души, е под 30-годишна възраст и няма спомен от годините на войната със САЩ, когато много от песните на Боб Дилън се превръщат в протестни химни.

Във Виетнам все още са голяма рядкост концертите на известни изпълнители и комунистическото правителство упражнява строг контрол върху това какво се казва в публичното пространство. 

Концертът на Боб Дилън във Виетнам е част от турнето на музиканта, отбелязващо 50-годишнината от първото му мащабно представяне. Следващите спирки от обиколката на Дилън са Хонг Конг и Сингапур. Два дни след това изпълнителят ще отпътува за Австралия и през юни се връща за концерти в Европа.

Най-четени