Британски гвардеец: По дяволите, Ваше Величество! За една бройка да ви гръмна 05.01 | 15:56

Член на охраната на Бъкингамския дворец разкрива за случката в мемоарите си

От iNews.bg

Британски гвардеец за малко не застрелял кралица Елизабет Втора докато тя се разхождала през нощта на територията на Бъкингамския дворец. Това съобщи в. "Таймс", цитиран от БГНЕС, като се позова на публикуваните спомени на кралски гвардеец.

Докато охранявал периметъра на кралската резиденция, около 3.00 часа през нощта гвардеецът забелязал в тъмното силует и извикал: "Кой е там?!". За негово изумление това се оказала Нейно Величество, която страдала от безсъние и излязла да се разходи.

"По дяволите, Ваше Величество, за една бройка да Ви застрелям!", изтърсил гвардеецът и очаквал остър отговор за подобен език. Но кралицата казала спокойно: "Всичко е наред. Следващия път ще се обадя предварително, за да не ви се налага да стреляте по мене".

Злосторници правят опити да проникнат на територията на Бъкингамския дворец по няколко пъти годишно. През август 2016 г. 25-годишният китайски студент Хан Джан беше арестуван докато се опитваше да се промъкне. При задържането си той твърдеше, че искал да убие кралицата.

През юни, няколко дни преди традиционното официално честване на рождения ден на Елизабет Втора, край двореца беше заловен фанатикът Джон Болтън, въоръжен с три ножа. През май 41-годишният Денис Хенеси, осъден за убийство, успя да влезе на територията на двореца и отиде да пита охраната дали кралицата си е вкъщи.

Елизабет Втора се възкачва на престола на 25-годишна възраст през 1952 г. През септември тя подобри рекорда на предшественичката си кралица Виктория по продължително царуване - 23 226 дни 16 часа и 23 минути. На 21 април 2017 г. Елизабет Втора ще навърши 91 година.

Водещи

Най-четени