Бъдете в крак с модата, изберете очила KWIAT 03.04 | 11:05

Очилата през 2013 г. са много цветни и в най-различни комбинации от цветове

От Кремена Бедерева

KWIAT е семейна компания, създадена през 1991 година. Основната й дейност е дистрибуция, проектиране и производство на слънчеви очила, диоптрични рамки и стъкла с характеристики като: винаги интересен и актуален дизайн, най-висок комфорт и с възможно най-доброто качество за цената си.

Това са и единствените очила, проектирани през годините от български, италиански и други дизайнери, изцяло с мисълта за българския клиент.

Благодарение на дългогодишния си опит, използването на най-новите технологии при производството на очила и инвестирането в нови все по-леки и здрави материали, очилата KWIAT, освен в България, се продават и вече в 11 други страни.

Г-н Цветков, има ли интересни новини около новата ви колекция?

- Около всяка нова колекция има интересни новини, иначе няма да бъде нова. За моделите слънчеви очила за сезон пролет/лято 2013 сме наблегнали най-вече на качеството. Използвали сме за пръв път няколко нови материала, които правят очилата по-леки и от там по-комфортни най-вече при продължително носене. Това са материали като:

- олекотена немска стомана, която е много еластична и здрава;

- също така много здрав и лек антиалергичен, антибактериален и био материал от Швейцария, който носи името: Grilamid TR90 Natural. Този материал има функцията памет на материала или т.нар. "memory ефект, което означава, че благодарение на своята еластичност при изкривяване или усукване на очилата те се връщат в първоначалната си позиция. Освен това, очилата, произведени от този материал, са 20-25% по-леки от почти всички други очила.

- италиански ацетат Mazzucchelli, от който материал се произвеждат най-скъпите очила в света.

Също така сме наблегнали на стъклата при колекциите слънчеви очила KWIAT за 2013 г. При всички модели, където това е възможно, сме използвали висококачествени италиански стъкла, с перфектна поляризация и разбира се, всички наши очила са със сигурна 100% UV защита.

87e13b3d-8303-f0e1-b3cc-360d8a319e6a

Какви са модните тенденции за този сезон при слънчевите очила?

- При очилата винаги трябва да е модерно е това, което ни отива и това, което ни е удобно, защото очилата, освен мода, са и здраве. Но освен това, днес са изключително актуални добре забравените стари ретро форми. От последните няколко години са модерни тези форми, като постоянно се добавят някакви новости. Сега ретро формите се издължават – стават по-котешки и по-кръгли.

Какви са актуалните форми и цветове?

- Вече не са модерни големите очила, които закриват цялото ни лице. Слънчевите очила стават по-малки, за сметка на диоптричните, където формите стават все по-големи и се изравняват със слънчевите.

Очилата през 2013 г. са много цветни и в най-различни комбинации от цветове. Италианският материал Mazzucchelli позволява това да се случи и да изглежда прекрасно.

Какъв съвет бихте дали при избора на цвета и формата? Как лесно може да съобразяваме очилата си с формата на лицето, очите?

- Най-добрия вариант да се изберат правилно слънчеви очила е това да стане в оптически магазин. Там обикновено оптика специалист знае, че за кръгло лице например, не трябва да се предлагат кръгли очила, които увеличават оптически лицето и то става още по-кръгло. За такъв тип лице примерно трябва да се препоръчат по-правоъгълни очила с по-остри ръбове. За цвета също оптика може да даде съвет в зависимост от цвета на кожата, от цвета на косата или клиента е добре да си каже кои са любимите му цветове и в какви цветове има най-много дрехи.

Но очилата не е необходимо да се свързват с дрехите или с друг аксесоар. Очилата трябва да отиват на лицето на човека, а колко по-цветни и интересни очила си избере клиентът, толкова по-щастлив ще бъде, защото всичките му близки и познати ще видят новите му очила.

Моят съвет е винаги при смяна на очилата, клиентите да си избират коренно различна форма и цвят. Така ще са много по-доволни от новата си придобивка.

Има ли вредни за зрението слънчеви очила?

- Всички слънчеви очила, закупени не в специализиран магазин за очила – оптика, според мен, могат да бъдат опасни за очите, независимо, че на всички такива очила има големи лепенки и надписи за UV защити и качества, които едва ли притежават.

Това е особено опасно за децата. Детското зрение изисква особено внимание. Отличното зрение на детето води до добро физическо и психическо развитие, правилно обучение, четене и писане, и последващо развитие на детето като личност и професионалист.

Защитата на детските очи е основна отговорност за всеки родител. Грижите за детското зрение включват редовни очни прегледи и предпазване с качествени слънчеви очила. Детските очи, както и всички органи на човек, се развиват почти до 20-годишна възраст и до тогава най-вече очите трябва да имат качествени филтри. Ако нямат, по-късно тези хора или порасналите деца в много ранна възраст започват различни заболявания на очите и проблеми със зрението.

Колко често трябва да ги сменяме?

- Едни качествени слънчеви очила могат да се носят, докато се амортизират, не се надраскат стъклата или не се счупят. Защитните им филтри никога няма да се повредят. Очилата се сменят или при проблем с тях, или от суетност, когато искаме да сме по-модерни и по-актуални. Също така е важно да се отбележи, че с развитието на новите технологии, всяка година филтрите на стъклата стават все по-добри, особено важно при детските очила. Също така и по-новите материали правят очилата все по-удобни и по-комфортни. Диоптричните рамки задължително се сменят, когато имаме и корекция на зрението.

Колко чифта очила трябва да имат пристрастените към модата, за да пасват те на всяко едно облекло?

- Толкова, колкото различни видове тоалети имат тези хора, иначе не биха били пристрастени към модата.

Има ли значение от какви материали са изработени очилата, които носим?

- Изключително голямо значение има точно това. Ние се стараем, както казах по-рано, да използваме винаги най-новите и най-добрите материали за създаването на възможно най-добрия комфорт на нашите клиенти. Лошото е, че понякога реномирани фирми, с цел да спестят малко средства за високи хонорари на своите мениджъри, прибягват към не толкова добри материали, каквито използваме ние. При очилата KWIAT никога не сме правили компромиси с качеството и винаги то е на възможно най-високото ниво за цената си. И със сигурност това ще бъде така винаги.

Имате ли наблюдения дали се увеличава броят на хората, имащи нужда от очила с диоптър?

- Броят на тези хора се увеличава ежегодно. Това е най-видимо при децата. В момента почти 30% от децата имат нужда от корекция на зрението. В България по-малко от половината от тези деца носят очила и сигурно още половината от тях ходят ежегодно на профилактичен очен преглед.

Тези данни, за съжаление, са много стряскащи. Всяко дете трябва да ходи на профилактични очни прегледи. При 80% от родителите, които носят очила и при тяхното дете вероятността да има нужда от корекция още от малко е много голяма.

Повече млади или възрастни хора ползват очила с диоптри?

- При всеки човек над 40-45 годишна възраст зрението отслабва. Това е напълно нормален процес – не е нищо страшно – както човек на 40-45 г. не може да бяга и спортува като 20-годишен така е и със зрението.

И тогава е много важно да се ходи на очен преглед и зрението да се коригира навреме. Изпусне ли се момента за слагане на очила, освен дискомфорта, който получава човек, диоптърът расте по-бързо, само заради напрягането на очите и мозъкът при не ползването на очила.

При по-младите от 20 до 45 г. в момента по статистики от чужбина 50-55% от хората имат нужда от корекция на зрението. Но например, във Франция по-малко от 40% имат правилна корекция и носят очила, което е много малко. Предполагам, че този процент в България е значително по-нисък.

Какво ще бъде модерно при този вид очила?

- В момента са модерни най-вече пластмасовите модели с по-големи ретро форми. Малките метални рамки са демоде през този сезон и няма да бъдат със сигурност актуални през следващите минимум 3 години.

По принцип това са и по-леките и по-комфортните очила. При рамките ние също имаме колекция KWIAT Comfort, която е изработена от най-леката пластмаса или т.нар. титана в пластмасата – швейцарския материал Grilamid TR90 Natural. Леки, удобни и модерни очила.

Голям хит е и възможността да се сменят дръжките на очилата, които могат да бъдат в различни цветове. Тази смяна става изключително лесно и всеки сам може да я направи вкъщи и всеки ден да изглежда така, сякаш е с различни очила.

2bac89de-b7b8-b888-9368-49f774a1f92d

Някои от моделите на колекция KWIAT Comfort са произведени изцяло от фосфоресциращ материал и светят на тъмно.

Това са моделите: К069 с201, К068 с201 и К073 с201:

16335659-31fb-b99a-2e07-3f0e1c9b06a0

Има ли значение дали избираме лещи или очила?

- Това трябва да ви посветва очния лекар. По принцип най-добрия вариант, ако можете да свикнете и с лещи, е да редувате носенето на лещи и очила. Има хора, които не могат да свикнат с лещи, а и понякога лещите не се препоръчват. Затова най-добре е да се обърнете към офталмолог за прегледа на очите и след това към специалист оптик, който най-добре ще ви посъветва за избора.

Продуктите на KWIAT може да закупите тук.

*Информацията е от партньор на iNews.bg

Водещи

Най-четени