България иска да награди Силви Вартан с орден 05.10 | 15:39

Орден „Св. св. Кирил и Методий” се дава за особено значими заслуги в областта на българската култура и изкуство

От Олга Андреева

Силви Вартан да бъде наградена с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие за особено значимите ѝ заслуги в областта на българската култура и изкуство, прие на днешното си заседание Министерският съвет.

Световноизвестната кино и музикална звезда във Франция е родена в България (в Искрец) на 15 август 1944 г., но напуска страната като 8-годишна със семейството си, което се установява в Париж. Майка ѝ е унгарка, а баща ѝ е българин от арменски произход, който работи като аташе във френското посолство в София.

Преди да напусне родната си страна обаче, малката Силви записва първото си участие във филм - "Под игото" (1950 г.). Особено важна за кариерата ѝ се оказва 1961 година, когато за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на прочутата зала "Олимпия" в Париж. Следва поредица от сингли и албуми, както и пробив в киното (с европейските филми "A Moonlight in Maubeuge" и "Just for Fun").

Само няколко години по-късно тя вече се радва на турнета и участия в САЩ и в най-популярните по това време телевизионни шоута. През 1967 г. една от най- добрите ѝ песни, "2'35 de Bonheur", влиза в американските класации. И през следващите години Вартан продължава да издава албуми, да участва в концерти и периодично да играе в киното. Преди десет години, през 2001 г., излезе сборният ѝ албум "L'Essential", включващ 14 от най-големите ѝ хитове.

Между 1965 - 1980 г. Вартан е омъжена за Джони Холидей, с когото са известни като златната двойка на тогавашното поколение и връзката им е следена отблизо от медиите. Имат син, Дейвид Холидей, който също се радва на кариера в шоубизнеса. От 1984 г. певицата е омъжена за американския продуцент Тони Скоти.

Силви, която говори български много добре, се завръща в България през 1990 г. - за първи път, след като семейството ѝ емигрира през 1952 г. Изнася концерт в НДК, който започва и завършва с българска песен. "Облаче, ле, бяло" е любимата ѝ българска песен, която не пропуска да изпълни, когато пее у нас.

След първия си концерт в родината, певицата създава фондация "Силви Вартан за България", за да помага на българските деца. През 1997 г. заедно със съпруга си осиновява момиченце от България – Дарина.

Вартан доказа, че наистина се чувства българка и ангажирана към България с активната си защита по целия свят на българските медици в Либия.

Преди две години, през октомври 2009 г., Силви Вартан беше наградена с почетния знак на Министерството на културата "Златен век".

 

Водещи

Най-четени