Великобритания празнува 60 години от коронацията на Елизабет ІІ 02.06 | 11:41

Практически младата кралица за почва да изпълнява задълженията си на монарх 16 месеца по-рано

От iNews.bg

Великобритания празнува 60-годишнината от коронацията на британската кралица Елизабет Втора. На 2 май 1953 г. тогава 27-годишната Елизабет е коронясана на тържествена церемония в Уестминстърското абатство.

Практически младата кралица за почва да изпълнява задълженията си на монарх 16 месеца по-рано, тъй като траурът по баща й - крал Джордж Шести, не позволява да бъде коронясана веднага след смъртта му. Днешната церемония ще започне в 11 часа местно време.

Една от шаферките по време на коронацията или т.нар. maids of honour - Лейди Гленсконър си спомня и разказва пред британската медия BBC за церемонията по коронясването на младата Елизабет.

Беше ослепително зрелище с тържествени обещания и триумфална музика. Церемонията за коронацията на крацила Елизабет ІІ събра на едно място герои, с тържественост каквато не е наблюдавана от времето на имперска слава на Великобритания. Но зад цялото си великолепие и блясък, коронацията на британски монарх е наистина доста любопитен случай, пише BBC.

Строго казано, церемонията няма правна или конституционна значимост. A кралят или кралицата стават напълно упълномощен суверен от момента на кончината на неговия предшественик. Обикновено целемонията има дълбоко духовно значение за лицето, което е коронясано.

Не забравяйте, британският държавен глава не "полага клетва" пред висш съдия или - пред някои остарял политик. Хората, които винаги са ръководили коронацията са религиозни фигури, най-висшите духовници.

Водещи

Най-четени