Вече не можем да пеем „Happy birthday to you“? 29.07 | 15:35

Легендарната песен, позната от 120 години, вече не е достъпна

От Валентина Илиева

"Честит рожден ден на теб", песента, обожавана и изпълнявана от милиарди хора на техните рождени дни, в последните 120 години, вече не е достъпна.

Филми и ТВ предавания, например, трябва да платят на авторите на песента, ако искат да я включат в бъдещите си проекти. Келнерите не могат да изпълняват песента в ресторантите, без изрично позволение. Ако искате да направите мелодия за телефона си с нея, ще трябва да извадите от джоба си малко пари.

Това обаче може да се промени в скоро време, заради делото, което е насрочено за тази сряда.

Шефовете на Warner Music Group, притежават правата над песента от 1980 г. и не позволяват възпроизвеждането, копирането, и изпълняването на песента, освен ако не притежаваме известна сума пари. Но тази седмица, адвокатите на една филмова компания, които съдят Warner Music Group, излязоха с изявление, че тя вече не притежава правата на песента не от скоро, а от век насам.

Познатата на всички ни песен е създадена през 1893 г. под името "Добро утро на всички", от сестрите Милдред и Пати Смит Хил, която първоначално гласяла "Добро утро на теб, добро утро на теб, добро утро на теб, мило дете, добро утро на всички."

Песента по-късно се превърнала в "Честит рожден ден на теб".

Спорове се водят от години насам като делата, заведени над музикалната компания, не спират, а адвокатите, държат на мнението, че песента трябва да е публично достъпна, а не лицензирана.

Делото е насрочено за тази сряда в Лос Анджелис, когато ще се разбере съдбата на известната песен. 

 

Водещи

Най-четени