Внукът на Ерих Хонекер с първа изложба в Германия 02.11 | 10:52

От Елица Елефтерова

 

Внукът на Ерих Хонекер, германо-чилийският художник Роберто Янес, излага за пръв път свои творби в Берлин след падането на Берлинската стена през 1989 г., съобщава AFP. Изложбата ще бъде открита на 12 ноември.

Роберто Янес, който освен художник е музикант и писател, напуска Берлин на 16 години, когато пада комунистическият режим, ръководен от дядо му. Тъй като баща му е чилиец, семейството заминава за Чили. Там умира Ерих Хонекер през 1994 г.

"Не знаех, че той е отговорен за границата между Изтока и Запада", разказва Роберто Янес пред в. "Билд" през 2012 г. За  мен това беше човек, с когото ходех в гората да берем гъби. Той  познаваше всички гъби, както тези, които стават за ядене, така и отровните", разказва Янес.

Кой е Ерих Хонекер 

Ерих Хонекер е германски политик, генерален секретар на Централния комитет на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) в Германската демократична република (ГДР) от 1971 до 1989 г.

Роден е на 25 август 1912 г. в Нойнкирхен, провинция Саарланд, Германия.

След обединението на Германия търси политическо убежище в Съветския съюз, но е екстрадиран обратно в родината си от новото правителство на Русия.

Вкаран е в затвора и е даден под съд за държавна измяна и за престъпления, извършени по време на Студената война (подведен под отговорност за убийствата на 125 германци, които се опитват да избягат от ГДР).

Заболява от рак и е пуснат от затвора. Умира в изгнание след около 1,5 год. в Сантяго де Чили, столицата на Чили, на 29 май 1994 г.

Водещи

Най-четени