Втори ден от кралската сватба в Монако 02.07 | 10:09

Вчера Алберт Втори и Чарлийн Грималди сключиха граждански брак

От Кремена Бедерева

Князът на Монако Албер Втори и Чарлийн Грималди ще сключат днес църковен брак, съобщават осведомителните агенции. Церемонията ще е в двореца, а не в катедралата, в която са се венчали княз Рение Трети и Грейс Кели - родителите на Албер Втори. Тя ще започне в 17 часа местно време и ще бъде предавана на големи екрани на площада пред палата.

Бракосъчетанието ще бъде извършено от архиепископа на Монако, монсеньор Бернар Барси. На церемонията ще пеят Андреа Бочели и Рене Флеминг. Булката ще е в тоалет на Джорджо Армани. После двойката ще поеме на сватбена обиколка, в края на която ще стигне до църквата на Светата благочестива, храм издигнат в чест на християнка от 4 век, убита заради вярата си и превърнала се през годините в покровителка на Монако.

В църквата булката ще остави букета си. Вторият сватбен ден ще приключи със заря и банкет за 500 отбрани гости. Те ще могат да опитат зеленчуци от градината на княз Албер Втори, уточнява БТА. Главен готвач е Ален Дюкас. Той ще приготви специално за сватбата и традиционно средиземноморско блюдо - рибена супа.

Сред гостите на сватбата са президентът на Ирландия Мери Макалийс, френският президент Никола Саркози, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, германският президент Кристиан Вулф, ливанският президент Мишел Слейман и естонският държавен глава Тоомас Хендрик Илвес.

Очакват се кралете на Белгия и Швеция, престолонаследниците на Дания, Холандия, Испания, както и графът и графинята на Уесекс от Англия, представители на Савойската династия, емирът на Катар. Светът на бизнеса ще бъде представен от Бернар Арно, собственик на групировка за луксозни стоки LVMH.

Тъй като и двамата младоженци са изявени спортисти, те са поканили и Жак Рох, президент на Международния олимпийски комитет, чийто член е Албер Втори, както и Жан Тод, президент на Международната федерация по автомобилизъм. На сватбата ще присъстват също дизайнерите Карл Лагерфелд и Джорджо Армани, манекенката Наоми Кембъл и модната дизайнерка Инес дьо ла Фресанж.

Тридневните тържества по случай княжеската сватба започнаха на 30 юни с безплатен концерт на "Игълс" пред 15 000 души на стадион "Луи Втори" в Монако . "Игълс" посветиха на княза песента "Love Will Keep Us Alive". Сред гостите на президентската трибуна бяха принцеса Каролина и децата й, които танцуваха и пееха.

Вчера младоженците сключиха граждански брак. 53-годишният княз Албер Втори и 33-годишната му съпруга Чарлийн се срещат за първи път през 2000 г. Тя се появява за първи път официално с него на обществено място през 2006 г. на церемонията по откриването на зимните Олимпийски игри в Торино, Италия.

Водещи