Горан Вишнич от "Спешно отделение" ще играе Анте Готовина 18.05 | 07:25

Вече е посетил осъдения хърватски генерал в затвора в Хага, за да се подготви за ролята

От Олга Андреева

Познатият ни от сериала "Спешно отделение" актьор Горан Вишнич ще се превъплъти в ролята на хърватския генерал Анте Готовина, осъден от Международния трибунал за военни престъпления в Хага на 24 години затвор.

Вишнич стана известен като актьор от Холивуд, но е хърватин по произход. Той се е съгласил да изиграе Готовина във филм за него, като за тази цел преди три дни го е посетил в Хага и е присъствал на обжалването на присъдата на генерала, съобщи македонският в. "Дневник", цитиран от БТА.

Готовина бе осъден през 2011 г. на 24 години затвор за престъпления срещу сръбско население преди и по време на операция "Буря", с която бе ликвидирана самообявилата се Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. Защитата на генерала обжалва присъдата.

Сценарият на филма, отразяващ жизнения път на генерал Готовина, е почти завършен. Сценарист е тъстът на Горан Вишнич - хърватският актьор, режисьор и продуцент Антун Върдоляк.

Двамата решили да направят филм, за да покажат не само на хърватската, но и на световната общественост "потресаващата и вълнуваща история на най-известния хърватски войник".

Вишнич споделя, че по време на снимките на "Спешно отделение" често е говорил с колегите си за войната в Хърватия и е настоявал историята да се покаже от неговата гледна точка.

По думите му, някои от американските актьори били изненадани, когато чули, че в Международния трибунал за военни престъпления има и обвиняеми хървати. 

Водещи

Най-четени