Господарите нападнаха bTV - телевизията официално ги праща на съд 11.09 | 18:45

Скандалът прераства в съдебно дело

От Мартина Панайотова

В същинско фиаско се превърна спорът между продуцентите от Global Vision и Нова телевизия от една страна и bTV - от друга. След като телевизионерите се карат и нападат вече няколко месеца, то те пренесоха скандала и на самия екран.

Вчера, 10 септември стартира първото издание на 10-ти сезон на "Господари на ефира", което в крайна сметка напусна bTV и се върна в Нова телевизия. По време на интродукцията водещите Рачков и Зуека открито нападнаха националната телевизия, като нарекоха лицата зад нея "крадци и измамници".

"Ние от "Господари на ефира” вече десета година се занимаваме с всякакви злоупотреби, нередности, крадци и мошеници и искаме най-отговорно да заявим, че жалките опити на bTV да откраднат деветгодишния ни труд ги приравнява към гореспоменатите”, каза в ефир Димитър Рачков.

"bTV искат да откраднат труда ни. Понеже не им стига, сега се опитват да откраднат и името ни”, допълни Васил Василев–Зуека.

Вижте видеото тук!

Телевизионерите визираха решението на bTV да пусне реплика на предаването в свой ефир, наречена "Господарите", която всъщност е лиценз на марката Striscia la Notizia, над която телевизията има еднолични права.

Реакцията на bTV не закъсня. Днес от пресцентъра на телевизията бе изпратено следното съобщение:

"bTV Media Group установи, че въпреки уверенията на Нова телевизия, че няма да излъчва програма, която копира формата Striscia la Notizia, предаването "Господари на ефира”, излъчено на 10 септември, нарушава правата на "БТВ Медиа Груп” ЕАД по Закона за авторското право и сродните му права.

"БТВ Медиа Груп” ЕАД притежава ексклузивните права върху формата Striscia la Notizia и българската версия на предаването за територията на страната. Излъчването на предаване със съдържание, което копира Striscia la Notizia, без уредени права с правоносителите, е безпрецедентно за медийната практика в България, особено, когато нарушението е извършено от национална медия, каквато е Нова телевизия.

Във връзка с гореописаното нарушение и нерегламентирано използване на чужди права, днес bTV Media Group отправи претенциите си към Нова телевизия по официален път."



Водещи

Най-четени