Ето ги и лидерите за наградите БАФТА 09.01 | 08:50

С най-много номинации отново е космическият трилър „Гравитация“

От Надежда Стоянова

Наскоро бяха обявени продукциите, които ще се борят за наградите на Гилдията на продицентите в САЩ. Както тогава писахме, те служат като ориентир за другите големи киноотличия. Това си пролича и в номинациите за престижните отличия БАФТА.

Абсолюрният фаворит според Британската академия за филмово и телевизионно изкуство е амбициозният космически трилър "Гравитация" със Сандра Бълок и Джордж Клуни. Лентата ще се бори в най-много категории – цели 11, включително за най-добър филм, актриса, режисьор, звук и визуални ефекти.

В надпреварата се впускат още два филма, сочени за фаворити на предстоящите Оскари. Става въпрос за историческата драма "12 години в робство" и "Американска схема". Те заедно с "Гравитация" и трилъра за сомалийските пирати "Капитан Филипс" и драмата "Филомена" ще мерят сили в категорията "Най-добър филм".

Сред актьорите, които попаднаха в полезрението на британските специалисти, са Чиуетел Еджиофор ("12 години в робство"), Крисчън Бейл ("Американска схема"), Брус Дърн ("Небраска"), Лео ди Каприо ("Вълкът от Уолстрийт") и Том Ханкс ("Капитан Филипс"). При дамите ще се съревновават Сандра Бълок ("Гравитация"), Ейми Адамс ("Американска схема"), Кейт Бланшет ("Син жасмин"), Ема Томпсън ("Спасяването на Мистър Банкс") и Джуди Денч ("Филомена").

По традиция наградите БАФТА ще бъдат връчени две седмици преди раздаването на Оскарите. Тази година това ще се случи на 16 февруари в Кралската опера в Лондон.

Водещи

Най-четени