Жените режисьори - изчезващ вид 25.01 | 20:40

В Холивуд ясно личи мъското господство сред режисьорите

От Елена Кирилова

Броят на холивудските режисьорки е спаднал почти наполовина от 1998 г. до днес, сочи ново проучване, цитирано от DigitalSpy.com.

Изследването на Celluloid Ceiling анализира броя на дамите режисьори, които са работили по 250-те най-касови филма в САЩ. Според последния доклад жените са само 5% от всички режисьори, работили през 2011 г.

Резултатите показват, че има 2% спад в сравнение с 2010 г. , а общият брой на режисьорките е 50% от този, отчетен през 1998 г.

Според статистиката жените представляват само 14% от всички режисьори, 18% от изпълнителните продуценти и 4% от филмовите дейци.

"Когато Катрин Бигълоу стана първата жена, спечелила Оскар за Най-добър режисьор през 2010 г., ние се надявахме, че това е знах, че доминиращата мъжка култура в Холивуд ще започне да се оттегля през XXI век", коментира Кейт Кининмънт, главен изпълнителен директор на Women in Film & TV (UK).

Проучването е направено от д-р Марта Луцен от Центъра за изследване на жените в телевизията и филмите.

Според нея, въпреки че победата на Бигълоу, сигурно е дала тласък на кариерата й, е много по-малко вероятно да промени случващото се със заетостта на жените в тази област.

Водещи

Най-четени