Жерар Депардийо не иска вече да е френски гражданин 16.12 | 15:10

"Ще ви предам паспорта и номера на социалната си застраховка, която никога не съм ползвал", казва актьорът

От Кремена Бедерева

Прочутият актьор Жерар Депардийо се отказва от френското си  гражданство. Това заяви самата звезда в открито писмо до  министър-председателя на страната Жан-Марк Еро, публикувано днес във в. "Журнал дьо диманш", съобщиха световните агенции.

"Не искам одобрение за постъпката си, но поне я уважавайте!  Нито един от хората, напуснали страната, не е бил оскърбяван  така, както бях аз" - по този начин коментира актьорът думите на Еро, нарекъл "жалко" и "достойно за презрение" решението на  Депардийо да се изсели от Франция в Белгия. 

"Кой сте Вие, че да ме съдите, господин Еро, питам ви кой  сте Вие?" - подчерта Депардийо, добавяйки, че именно думите на  министър-председателя на Франция са станали причина за неговото  решение.

"Ще ви предам паспорта и номера на социалната си  застраховка, която никога не съм ползвал. Ние с Вас повече  нямаме обща родина. Аз съм истински европеец и гражданин на  света, както му учеше моят баща." По думите на звездата на  френското кино през последните 45 години той е платил 145 милиона евро данъци на Франция. Никога не съм бягал от  задълженията си към държава", заяви Депардийо.

В началото на тази седмица се разбра, че Депардийо се е преместил от Франция в Белгия, където си е купил къща в малкото градче Нешан, разположено близо до френско-белгийската граница. 

Белгия е много популярна сред богатите французи като данъчно убежище, допълва БТА. Депардийо не е първият богат французин, решил да се пресели в Белгия, за да избегне плащането на данъци във Франция след  идването на власт на социалистите през месец май.

През септември един от най-богатите хора на републиката, собственикът на голямата верига за луксозни стоки LVMH, милиардерът Бернар Арно, чието състояние бе оценено от Forbes  на 41 милиарда долара, се обърна към властите с молба да му бъде предоставено белгийско гражданство. След като Франсоа Оланд спечели изборите през май, в средата на юли властите във Франция обявиха, че 75-процентният данък  върху годишните доходи от над 1 милион евро ще бъде въведен от  2013 г. с цел намаляване на дефицит в бюджета.

Засега мярката ще действа в продължение на 3 години. Публикацията на Жерар Депардийо във в. "Журнал дьо диманш" предизвика разгорещена полемика сред неговите съотечественици. В печата и в интернет непрекъснато нараства броят на коментарите  по повод на решението на звездата да си върне френския паспорт. 

"Жалко, че такива личности като Депардийо повече не искат да са французи. Правителството направи грешка като избра Депардийо като обект за нападки" - това е преобладаващото мнение в  многобройните коментари в социалните мрежи.

Удивително е, че  непатриотичната постъпка на актьора предизвика сред французите  най-вече разбиране, а не укор. Причината е, че в отвореното си писмо звездата дава да се разбере, че не се срамува от живота си във Франция, но не възнамерява да търпи нападките на политиците по свой адрес. Поведението на Депардийо обаче се осъжда от политиците -  както от представителите на левицата, така и от десните партии. 

Водещи

Най-четени