За неудобствата на голямото богатство 29.10 | 11:24

Да имаш много милиарди не е забавно, казва Бил Гейтс

От Георги Георгиев

Да си най-богатият човек в света не е удоволствие, както си мислите, казва Бил Гейтс – съдателят на Microsoft, който от много години държи тази титла. Към момента състоянието му се оценява на над 50 млрд. долара.

В слово, произнесено във Вашингтонския университет Гейтс отговорил на въпроса на китайска студентка, която като малка си мечтаела да стане най-богатият човек в света, пише БТА.

"Аз не съм започнал с мечтата да стана супербогат. Никога не съм се стремял да натрупам богатство, а просто следвах страстта си към компютрите”, обяснил Гейтс.

"Мисля, че повечето преуспели хора просто са открили нещо, по което са луди и искат да го правят, а после измислят система да наемат приятелите си да го правят, и ако то е в област с голямо влияние, понякога човек получава финансова независимост.”

"Да имаш милиони наистина ти дава определена свобода, но да имаш много милиарди не е забавно”, смята милиардерът. "Над определено ниво богатството всъщност е отговорност - дали да го оставите на децата си, което може да е добро за тях, но може и да не е, или как умно да го харчите”.

"Все пак добре е да си амбициозен, просто трябва да избереш това, което ти доставя удоволствие, като го вършиш”, обобщава най-богатият човек в света.

Водещи

Най-четени