Зам.-началникът на генералния щаб на Русия е задържан за подкуп 23.05 | 18:45

Военен съд го остави в ареста за два месеца

От iNews

По обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери беше задържан заместник-началникът на генералния щаб Вадим Шамарин. Военен съд го остави в ареста за два месеца.

Вадим Шамарин е четвъртият руски генерал, който влиза в ареста в рамките на един месец. На 24 април и на 14 май по обвинения в корупция бяха задържани съответно заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов и главният кадровик на министерството Юрий Кузнецов. На 17 май известният с критиките си към висшето командване бивш командир на 58-ма армия на Южния военен окръг ген. Иван Попов беше обвинен в мошеничество и също задържан. Попитан дали може да се говори за чистка в министерството на отбраната, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори:

"Борбата срещу корупцията е последователна работа, която продължава постоянно. Това всъщност е част от работата на нашите правоохранителни органи. Не съм упълномощен да коментирам детайлите".

В новото руско правителство президентът Владимир Путин смени министъра на отбраната, като постави на мястото на Сергей Шойгу икономиста и бивш вицепремиер Андрей Белоусов. Самият Шойгу беше назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия на мястото на Николай Патрушев, който пък стана помощник на президента по корабостроенето.

Междувременно от Кремъл съобщиха, че днес Владимир Путин отива на двудневно официално посещение в Беларус.

Преди да замине за Минск той подписа указ за компенсиране на щетите, нанесени на Русия от неприятелските действия на Съединените щати. Според документа американското имущество в Русия подлежи на конфискуване, за да се компенсира изземването на руското имущество в Съедините щати.

На 24 американският сенат одобри закоопроект, който предвижда предаване на замразените руски активи на Украйна. Президентът Джо Байдън обаче все още не е подписал законопроекта.

Водещи

Най-четени