Здравословното хранене предпазва от болести 04.11 | 11:51

Такива са Алцхаймер, рак, инсулт и сърдечно-съдовите болести

От iNews.bg

Промяната на хранителния режим може да ни помогне да запазим чревни бактерии, които предпазват човек от почти всички болести, свързани с остаряването, пише в. "Дейли мейл". Учените от университета в Гронинген, Холандия, установили, че дисбалансът на определени чревни бактерии е причината за хроничните възпаления и заболявания, измъчващи възрастните хора. Такива са Алцхаймер, рак, инсулт и сърдечно-съдовите болести. Специалистите прехвърлили бактериите от мишки в напреднала възраст на по-млади. Младото поколение гризачи развило същите възпалителни процеси, които обикновено се появяват на по-късен етап от живота.

След получените резултати, учените мислят, че стареенето води до дисбаланс на чревните бактерии и така "лошите" бактерии взимат превес над полезните. Червата стават по-пропускливи за токсините и това води до замърсяване на кръвта, причиняващо наднормено тегло, потиснатост, диабет, аутизъм и дори рак.

Спазването на здравословен режим на хранене и приемът на пробиотици могат да предпазят човек от тези заболявания, като поддържат превеса на полезни бактерии в червата.  

Водещи

Най-четени