Изгониха Ларс фон Триер от фестивала в Кан 19.05 | 15:38

Режисьорът се пошегува, че симпатизира на Хитлер

От Неда Ковачева

Датският режисьор Ларс фон Триер беше изгонен от филмовия фестивал в Кан, съобщава Ройтерс. Причината за крайните действия на организаторите е, че Триер се пошегува на пресконференция, че е нацист и изпитва симпатии към Хитлер.

"Бордът на директорите на фестивала дълбоко съжалява, че този форум е бил използван от Ларс фон Триер, за да изказва неприемливи коментари, които са нетолерантни и против идеите на човечността и великодушието, възприемани от създателите на фестивала", се казва в официално изявление.

"Бордът на директорите строго осъжда тези коментари и от този момент нататък обявява Ларс фон Триер за "персона нон грата" на фестивала в Кан."

Новината бе шокираща за журналистите и критиците, които отразяват фестивала, тъй като Триер е един от редовно участващите кинодейци именно на този филмов форум. През 2000 г. дори спечели "Златна палма" за филма "Танцьорка в мрака".

Най-новото му произведение "Меланхолия" е в тазгодишната състезателна програма на фестивала, а в началото дори бе обявено за един от фаворитите.

Говорител на фестивала сподели, че не знае друг път да се е стигало до подобно изгонване на някого от фестивала. Не е ясно и дали Ларс фон Триер ще може да посещава събитието занапред. Официално е потвърдено, че "Меланхолия" ще продължи да се състезава.

На пресконференция в сряда Триер се пошегува със следния коментар: "Мисля, че разбирам Хитлер. Той не е човек, когото бихте нарекли "добър", но аз го разбирам и малко му симпатизирам. Но, моля ви се, не съм поддръжник на Втората световна война и не съм против евреите."

След като бордът на директорите поиска обяснение от режисьора, Триер официално се извини.

Водещи

Най-четени