Има ли начин да открием сродната си душа? 13.02 | 18:17

Сайтове за запознанства търсят тайния алгоритъм на любовта

От Мартина Панайотова

Сайтовете за запознанства уверяват, че притежават нужните познания, за да открият тайнствения алгоритъм на любовта.

Всъщност този въпрос от години занимава учените. Макар някои да са оптимисти, неженените, които търсят сродна душа в интернет, могат да останат разочаровани, тъй като магическа формула за любовта от пръв поглед не съществува, предаде FP.

Изследване, извършено от психолози от Северозападния университет в САЩ през 2012 г., заключи, че нито един алгоритъм не може да предскаже шансовете за успех на една двойка, макар че сайтовете за запознанства твърдят точно обратното.

Изследователите поясниха, че те не могат да проследят живота на двойка за средно дълъг или продължителен период.

Сега учени под ръководството на Кан Чжао от университета на Айова оповестиха, че открили метод, който увеличава шансовете да се открие партньор в интернет.

Новата формула, разработена в началото на 2014 г., заимства техники, ползвани от сайтовете Amazon.com и Netflix.com. Базирана е върху препоръки към потребителите, а не върху персонални профили, създадени от абонати в търсене на сродната душа. Тези персонални профили могат да бъдат неточни и непълни.

"Изследвахме дейността на потребителите, вместо профилите им, поясни Чжао. Дейността ви отразява вкусовете ви и вашата привлекателност или липса на привлекателност. Ние просто възпроизведохме техника на Amazon.com и Netflix.com. Този "филтър" е все по-често използван от сайтовете за онлайн търговия."

В момента Чжао води преговори със сайтове за запознанства, за да им предостави новия алгоритъм.

Новата формула може да препоръча по по-ефикасен начин евентуални партньори на абонатите в зависимост от вкусовете и дейността им, отбелязват учените, цитирани от БТА.

Според тях използването й от потребители на сайтове на запознанства увеличава с 40 на сто шансовете им да намерят партньор, който им подхожда.

Водещи

Най-четени