Интерпол издирва роден рапър 21.02 | 08:25

Оказало се, че сърбин откраднал самоличността му

От Кремена Бедерева

Преди 2 дни Ивайло Иванов, по-известен като рапъра Играта, шофира към дома си в квартал "Възраждане" с приятел. На кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Раковски" го спира полицейска кола за проверка на документите. "Предположих, че основната причина е по-затъмненият преден прозорец на автомобила ми", разказа пред в. "24 часа" Играта.

Униформените взели документите му за проверка, а той останал да изчака заедно с приятеля си в колата. След около 10 минути полицаите го повикали, за да си ги вземе. В момента, в който му ги подали, от радиостанцията се чуло "Код 1".

"Приятелю, ти задържан ли си някога?", попитал изненадан единият от полицаите. Първоначално Иванов решил, че всичко това е част от сценарий на скрита камера. Когато обаче гласът от радиостанцията казал: "Докарайте лицето в районното", разбрал, че никой не се шегува.

Полицаят, с когото разговарял, директно се качил в автомобила на Играта. Обяснил му, че трябва да кара към пето районно, като не вдига повече от 40 км/ч. Ако превишите скоростта, съм длъжен да прибягна до физически контакт, предупредил певеца служителят на реда. Приятелят на Играта пътувал с тях, но вече на задната седалка.

"За първи път ми се случи да вляза в районно", каза Ивайло Иванов пред "24 часа". Наложило му се да изчака 15-20 минути на пейка в следствието, докато дойде дежурният. Към 22,45 ч той се появил и поискал от Играта да пише обяснение. В него музикантът написал, че преди година, на връщане от Кипър граничните полицаи му задали въпроса дали някога е задържан в Германия. Още тогава му казали, че има лице с данни като неговите. "Тогава го взех за формална грешка, защото ме пуснаха", разказа певецът.

В 5-о РПУ любезно му обяснили, че вече са наясно, че става дума за друг човек, и пуснали Играта да се прибере. Инструктирали го в понеделник да иде в СДВР, за да има време документите да се придвижат дотам.

В крайна сметка не издържал до понеделник. Още вчера сутринта отишъл. Казали му, че нямат информация за подобен случай. "Двайсет минути по-късно дойде един човек, който също ме попита дали съм задържан в Германия", обяснява Играта. В действителност той е бил в Германия последно през 2007 г. на гости на бившата си приятелка. По това време тя била студентка там.

Следобед стигнал и до паспортната служба в 3-о РПУ, което е в неговия квартал, за да направи и там проверка. Отново го разпитали за цялата история. Обяснили му, че човекът, който се представя за него, е сърбин и е пуснат за издирване от Германия. Той е криминално проявен и всеки път, когато му искат лични документи, представя такива, но с данните на рапъра. Какво точно е направил, за да бъде издирван, полицаите не обяснили на Играта.

"После писах пак обяснение, питаха ме кога къде съм ходил. Дадох отпечатъци - нещо, което също ми е за първи път в живота. Освен това ме снимаха. Тези неща щели да помогнат да го хванат", обясни рапърът. Според него, ако сърбинът не бъде задържан, няма как той да бъде свален от национално изирване. Това от своя страна му пречи на работата, тъй като покрай нея той често пътува.

Столичната дирекция на полицията вече е уведомила Интерпол, че издирваният от чуждите служби мъж не е българинът Ивайло Иванов Иванов, обясниха оттам за "24 часа". От Интерпол следва да установят истинската самоличност на извършителя на престъпленията в Германия и да свалят от бюлетина за издирване имената на Иванов, разясниха процедурата полицаи.

Рапърът не би следвало да има проблеми с органите на реда у нас, тъй като вече е изяснено, че той не отговаря на физическото описане на мъжа, разследван за извършено престъпление. До снемане на личните му данни от бюлетина за издирване обаче няма гаранция, че той няма да бъде задържан от полицията в чужбина, уточниха запознати.

Водещи

Най-четени