Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците 09.05 | 17:20
Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците

Пролетта вече е тук, а с нея идва и сезонът на пресните плодове и зеленчуци. За съжаление, в съвременното земеделие масово се използват пестициди, които помагат за по-обилна продукция, но консумацията им не е полезна за нашето здраве.
Обикновеното измиване на храните преди консумация е добра практика, но учените доказват, че това не е достатъчно за премахването на всички пестициди. Според проучвания публикувани в научни издания като Food Control и изследвания от Университета в Масачузетс, съществуват няколко по-ефективни метода за почистване
Топлата вода – минимумът, от който трябва да започнем
Един от най-простите и базови методи е измиването на плодовете и зеленчуците с топла вода за поне една минута. Триенето на повърхността е от решаващо значение за премахването на пестицидите, особено при продукти с по-твърда кора като краставици, тиквички и патладжани. Използвайте ръцете си или мека четка за по-деликатните плодове като домати и праскови.
Накисване във вода – по-добрият избор
По-ефективният начин е да накиснете предварително плодовете или зеленчуците в топла вода за 20-30 минути. Този метод позволява на водата да разтвори част от химикалите по повърхността, които после лесно се отмиват при изплакването.
Разтвор от сода и оцет – научно доказаният метод
Най-ефективната техника според изследванията е накисването на продуктите в разтвор от вода, сода за хляб и ябълков оцет. Методът е прост:
Смесете 1-2 супени лъжици сода за хляб с 1-2 супени лъжици ябълков оцет и около половин литър вода
Направете тази смес в съд, подходящ за измиване на плодовете и зеленчуците
Накиснете продуктите в тази смес за 20-30 минути
Изплакнете ги обилно под течаща вода
Проучване на Университета в Масачузетс установява, че содата допринася за отстраняване на най-голям процент пестициди, като премахва не само тези по повърхността, но и проникналите под кората. Ефективността на този метод е доказана научно, като се отстраняват между 65% и 79% от остатъчните пестициди.
За по-голямо количество зеленчуци, увеличете съотношението на содата и оцета, запазвайки пропорциите. След като сте накиснали продуктите, не пропускайте да ги изплакнете добре под течаща вода.
Тези прости, но ефективни методи ще ви помогнат да консумирате по-здравословна храна, с минимално съдържание на вредни химикали, особено през сезона на пресните плодове и зеленчуци.
Водещи
-
Засилени проверки по пътищата на страната
Денят без загинали на пътя - 18 септември, приключи с нито един загинал в България, което е...
19.09 | 16:00
-
Златанов: Българските гранични полицаи са школа за европейските, реалността е най-добрият учител
"Днес показахме реални казуси от последните месеци – не просто сценарии, а компилация от...
19.09 | 15:45
-
Сняг натрупа недалеч от Черно море
Високопланинските райони на турския окръг Ризе, разположен на Черноморското крайбрежие в...
19.09 | 15:30
-
Желязков: С гласуването на вчерашния вот правителството получи ново доверие
Попитан от журналисти за предложението на МЗХ за намаляване на количествата вино и ракия,...
19.09 | 15:15
Най-четени
-
Бойко Борисов с критика към Делян Пеевски: Никой не си е самодостатъчен
Борисов направи предложение от МОН да забранят излъчването на пленарните заседания, защото се...
19.09 | 09:59
-
Сменяме личния лекар по-лесно
Регистрационната форма за избор на личен лекар ще претърпи техническа преработка, като се...
19.09 | 11:59
-
Мирчев: България има трима премиери
"Вие знаете, че премиер номер 3 е истинският - голямото Д. Ние ще пуснем въпроси до всички...
19.09 | 10:59