Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците 09.05 | 17:20
Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците
Пролетта вече е тук, а с нея идва и сезонът на пресните плодове и зеленчуци. За съжаление, в съвременното земеделие масово се използват пестициди, които помагат за по-обилна продукция, но консумацията им не е полезна за нашето здраве.
Обикновеното измиване на храните преди консумация е добра практика, но учените доказват, че това не е достатъчно за премахването на всички пестициди. Според проучвания публикувани в научни издания като Food Control и изследвания от Университета в Масачузетс, съществуват няколко по-ефективни метода за почистване
Топлата вода – минимумът, от който трябва да започнем
Един от най-простите и базови методи е измиването на плодовете и зеленчуците с топла вода за поне една минута. Триенето на повърхността е от решаващо значение за премахването на пестицидите, особено при продукти с по-твърда кора като краставици, тиквички и патладжани. Използвайте ръцете си или мека четка за по-деликатните плодове като домати и праскови.
Накисване във вода – по-добрият избор
По-ефективният начин е да накиснете предварително плодовете или зеленчуците в топла вода за 20-30 минути. Този метод позволява на водата да разтвори част от химикалите по повърхността, които после лесно се отмиват при изплакването.
Разтвор от сода и оцет – научно доказаният метод
Най-ефективната техника според изследванията е накисването на продуктите в разтвор от вода, сода за хляб и ябълков оцет. Методът е прост:
Смесете 1-2 супени лъжици сода за хляб с 1-2 супени лъжици ябълков оцет и около половин литър вода
Направете тази смес в съд, подходящ за измиване на плодовете и зеленчуците
Накиснете продуктите в тази смес за 20-30 минути
Изплакнете ги обилно под течаща вода
Проучване на Университета в Масачузетс установява, че содата допринася за отстраняване на най-голям процент пестициди, като премахва не само тези по повърхността, но и проникналите под кората. Ефективността на този метод е доказана научно, като се отстраняват между 65% и 79% от остатъчните пестициди.
За по-голямо количество зеленчуци, увеличете съотношението на содата и оцета, запазвайки пропорциите. След като сте накиснали продуктите, не пропускайте да ги изплакнете добре под течаща вода.
Тези прости, но ефективни методи ще ви помогнат да консумирате по-здравословна храна, с минимално съдържание на вредни химикали, особено през сезона на пресните плодове и зеленчуци.
Водещи
-
По-големи, по-силни и по-чести протести от януари, прогнозира Евгений Кънев
Този бюджет може да бъде приет силово, но въпросът е, че ще има много големи последици за...
08.12 | 21:00
-
Връчиха трофея на Никола Цолов за второто му място ъвъв Формула 3
Догодина "Българския лъв" ще бъде титуляр във Формула 2 и отново ще се състезава за отбора на...
08.12 | 20:45
-
Иван Таков: Кризата с боклука в София ще се задълбочава
Основната причина според общинския съветник е забавянето в процедурите по закупуването на...
08.12 | 20:30
Най-четени
-
Politico: ЕС иска България да поеме гаранция от 1,2 млрд. евро по заема за Украйна
Репарационният заем ще е обезпечен със замразените руски активи, а всяка държава-членка ще...
08.12 | 13:10
-
Желязков: Оттегленият бюджет беше възможен за мнозинството, настоящият - приемлив за социалните партньори
Имаме своята вина, защото търсихме подкрепата на мнозинството, а не на синдикатите и...
08.12 | 13:20