Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците 09.05 | 17:20
Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците

Пролетта вече е тук, а с нея идва и сезонът на пресните плодове и зеленчуци. За съжаление, в съвременното земеделие масово се използват пестициди, които помагат за по-обилна продукция, но консумацията им не е полезна за нашето здраве.
Обикновеното измиване на храните преди консумация е добра практика, но учените доказват, че това не е достатъчно за премахването на всички пестициди. Според проучвания публикувани в научни издания като Food Control и изследвания от Университета в Масачузетс, съществуват няколко по-ефективни метода за почистване
Топлата вода – минимумът, от който трябва да започнем
Един от най-простите и базови методи е измиването на плодовете и зеленчуците с топла вода за поне една минута. Триенето на повърхността е от решаващо значение за премахването на пестицидите, особено при продукти с по-твърда кора като краставици, тиквички и патладжани. Използвайте ръцете си или мека четка за по-деликатните плодове като домати и праскови.
Накисване във вода – по-добрият избор
По-ефективният начин е да накиснете предварително плодовете или зеленчуците в топла вода за 20-30 минути. Този метод позволява на водата да разтвори част от химикалите по повърхността, които после лесно се отмиват при изплакването.
Разтвор от сода и оцет – научно доказаният метод
Най-ефективната техника според изследванията е накисването на продуктите в разтвор от вода, сода за хляб и ябълков оцет. Методът е прост:
Смесете 1-2 супени лъжици сода за хляб с 1-2 супени лъжици ябълков оцет и около половин литър вода
Направете тази смес в съд, подходящ за измиване на плодовете и зеленчуците
Накиснете продуктите в тази смес за 20-30 минути
Изплакнете ги обилно под течаща вода
Проучване на Университета в Масачузетс установява, че содата допринася за отстраняване на най-голям процент пестициди, като премахва не само тези по повърхността, но и проникналите под кората. Ефективността на този метод е доказана научно, като се отстраняват между 65% и 79% от остатъчните пестициди.
За по-голямо количество зеленчуци, увеличете съотношението на содата и оцета, запазвайки пропорциите. След като сте накиснали продуктите, не пропускайте да ги изплакнете добре под течаща вода.
Тези прости, но ефективни методи ще ви помогнат да консумирате по-здравословна храна, с минимално съдържание на вредни химикали, особено през сезона на пресните плодове и зеленчуци.
Водещи
-
Мамят ли ни с фалшиви промоции в големите вериги? 2
На този въпрос ни навеждат кадри в социалните мрежи, споделени от жена, пазарувала в голяма...
25.08 | 11:45
-
„Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата
Налага се спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода“ в...
25.08 | 11:30
-
80-годишна жена стана жертва на ало измама във Великотърновско
Жената е подала сигнал за измамата на 22 август
25.08 | 10:59
-
Предприятията ни за олио работят при под 30% от капацитета
"Олиото се намира в конкурентен пазар."
25.08 | 10:45
Най-четени
-
Стилияна Николова спечели общо пет медала от Световното първенство по художествена гимнастика в Рио де Жанейро
Световна шампионка на обръч стана бронзовата медалистка София Рафаели (Италия) с 30.650 точки,...
25.08 | 09:59
-
На 25 август изтича срокът за зрелостниците да платят здравната си вноска за юли
Тя е в размер на 43,80 лева.
25.08 | 09:11
-
На 25 август църквата почита паметта на двама апостоли - Свети Вартоломей и Свети Тит
Светите мощи на апостола били пренесени по-късно от Армения в Неапол, а след това в Рим
25.08 | 09:45