Кино и само кино чака софиянци през август 18.07 | 08:32

Фестивалът „Късо съединение“ ще предложи 100 страхотни късометражни филма

От Олга Андреева

Ако кратката ви морска ваканция свърши или пък просто през август ще трябва непременно да работите, не се тюхкайте - София съвсем няма да бъде скучно място.

Петото издание на фестивала "Късо съединение”, който организира "Позор” и на който iNews е медиен партньор, ще започне на 9 август и ще ви предлага филмово разнообразие чак до 23 август. Селекцията на фестивала включва над 100 късометражни филма, обединени в 11 програми.

Местата, на които ще се състоят прожекциите са добре познатите от предишните издания Дом на киното, Евро синема, Институт Сервантес – София, Американски център, + това и Dada Cultural Bar.

Един от основните акценти в тазгодишното издание на "Късо съединение" е филмовият експеримент на продуцента Микеле Чивета, който кани 42 режисьори, за да заснемат свои късометражни експерименти с продължителност 42 секунди.

Сред имената, работили над "За 42 секунди”, са Дейвид Линч, Абел Ферара, Хармъни Корийн, Майк Фигис, Гаспар Ное, Лари Кларк, Азия Ардженто, Шон Ленън и Джеймс Франко.

Друга изключително любопитна селекция е черно-бялата програма с късометражни филми "Звездно късо съединение” на Солве Съндсбо, който снима известни холивудски звезди в рамките на минута – без говор, озвучени само от класически музикални произведения.

Пред камерата на Съндсбо застават Натали Портман, Хавиер Бардем, Майкъл Дъглас, Венсан Касел, Тилда Суинтън, Мат Деймън, Джеймс Франко и Робърт Дювал.

Съвместно с Институт Сервантес ще бъде показана програмата "В страната на баските”, включваща късометражни филми от Баския регион. Прожекциите ще се състоят в Институт Сервантес и входът за тях ще бъде свободен.

Две класически заглавия ще бъдат показани с подкрепата на Американското посолство в България – "Завладяването на Дивия Запад” и "Фул Хаус по О’Хенри”. Първият е носител на три награди "Оскар”, а сред актьорския състав откриваме имена като Джон Уейн, Грегъри Пек, Хенри Форд, Джеймс Стюарт, Уолтър Бренън и Деби Рейнолдс.

"Фул Хаус” представя пет новели, заснети по разкази на О’Хенри и режисирани от Хауърд Хоукс, Хенри Костър, Жан Негулеско, Хенри Хатауей и Хенри Кинг. Прожекциите ще бъдат в Американския център на площад "Славейков”, а входът е свободен.

Изключителен актьорски състав предлага филмът на Сали Потър "Гняв”, в който с убийствени монолози се изявяват Джуди Денч, Стив Бушеми, Джон Легуизамо, Даян Уийст, Еди Изард, Боб Балабан, Лили Коул и неузнаваемия Джуд Лоу в ролята на екстравагантен травестит.

Скандалният хърватски еротичен омнибус "Хептамерон” ще зарадва и българските зрители. Проектът на Ирена Скорич съдържа 7 новели и е определен от критиката като успешен опит за съвременен прочит на "Декамерон”. Скорич е силно повлияна от догма течението и синема верите.

Селекция от български късометражни филми, създадени през последните две години, пък ще даде старт на фестивала на 9 август в Дома на киното.

Лятото не е само море!

Водещи

Най-четени