Кинофестивалът в Берлин събра холивудския елит (СНИМКИ) 08.02 | 18:52

Сред официалните гости бяха Джордж Клуни, Ралф Файнс и Уилям Дефо

От Надежда Стоянова

Малко преди раздаването на тазгодишните Оскари холивудският елит се събра на Стария континент. Причината за звездното посещение е 64-я международен кинофестивал в Берлин, познат още като Берлинаре. По подобие на венецианското Берлинаре, събитието се нарежда сред като водещ европейски форум, наред с тези във Венеция и Кан.

Началото този път беше дадено с прожекция на филма "Грандхотел Будапеща: на америнанския режисьор Уес Андерсън, съобщи AFP. По-късно същия следобед почитателите получиха шанса да видят отблизо популярни актьори като Джордж Клуни, Ралф Файнс, Уилям Дефо, Бил Мъри, Джеф Голдблум, Едуард Нортън и Тилда Суинтън.

В програмата на фестивала влизат над 400 заглавия, които ще бъдат прожектирани в дните до 16 февруари. Специално ще бъде почетена и паметта на наскоро починалият Филип Сиймор Хофман. В негова чест ще бъде представен филмът "Капоти", донесъл му награда Оскар за най0добър актьор през 2006 г., пише БТА.

Що се отнася до конкурсната програма, в нея попадат 20 ленти от десетина страни. Най-голям интерес сред тях предизвикват "Пазители на наследството" на Джордж Клуни, "Красавицата и звярът" на Кристоф Ганс и нецензурираната версия на "Нимфоманката" на Ларс фон Триер.

Водещи

Най-четени