Кои ще грабнат наградите на Гилдията на филмовите актьори 13.12 | 11:12

"Линкълн", "Клетниците" и "Наръчник на оптимиста" водят по номинации

От Ивайло Коралски

Лентата на режисьора Стивън Спилбърг "Линкълн" за Гражданската война, мюзикълът по романа на Виктор Юго "Клетниците" и комедията на режисьора Дейвид О'Ръсел "Наръчник на оптимиста" водят с по четири номинации за наградите на Гилдията на филмовите актьори на САЩ, съобщи БТА. 

Трите продукции ще се състезават за отличията на гилдията в категорията за най-добър актьорски състав. Към тях се присъединяват "Арго" и британският филм "Най-екзотичният хотел Мариголд".

Роденият във Великобритания Даниъл Дей-Луис (най-добър актьор), Сали Фийлд (най-добра актриса в поддържаща роля) и Томи Лий Джоунс (най-добър актьор в поддържаща роля) са останалите три номинации за филма "Линкълн".

Мюзикълът "Клетниците" ще се бори също в категориите най-добър актьор (за австралиеца Хю Джакман), най-добра актриса в поддържаща роля (за Ан Хатауей) и най-добър каскадьорски състав.

Комедията "Наръчник на оптимиста" е номинирана още заради великолепните изпълнения на Брадли Купър (най-добър актьор), Дженифър Лорънс (най-добра актриса) и Робърт де Ниро (най-добър актьор в поддържаща роля).

497cb536-b425-bd6e-ed45-09dc3dd15f83

Освен Лорънс с номинации за най-добра актриса са Джесика 

Частейн за екшън трилъра на Катрин Бигълоу "30 минути след полунощ", в която пресъздава образа на опитна анализаторка на ЦРУ, Марион Котийар за "Rust and Bone", Хелън Мирън за лентата за прочутия филмов режисьор на "Психо" - "Хичкок", а също Наоми Уотс за "Невъзможното" - история по действителен случай на семейство преживяло вълните цунами в Индийския океан през 2004 година.

В категорията най-добър актьор отличието ще си оспорват Даниъл Дей-Луис за образа на президента Линкълн в едноименната лента, Брадли Купър за ролята на душевно нестабилния бивш учител Зат Солитано в "Наръчник на оптимиста", Джон Хоукс за "Сеанси", Хю Джакман като Жан Валжан в "Клетниците" и Дензъл Уошингтън за ролята на пилот алкохолик в "Полет".

Наградите на Гилдията на филмовите актьори са едни от най-престижните и следените през сезона на кино отличията, завършващ с "Оскар"-ите на 24 февруари. Причината е, че актьорите са може би най-голямата група, гласуваща за носителите на най-престижното отличие в света на киното - "Оскар", номинациите, за които ще научим на 10 януари.

Наградите на Гилдията на филмовите актьори ще бъдат връчени на 27 януари в Лос Анджелис. Церемонията ще бъде излъчвана на живо по телевизионните канали Ти Би Ес и Ти Ен Ти.

Списък на най-важните номинации за наградата на Гилдията на филмовите актьори:

Най-добър актьорски състав:

- "Арго"

- "Най-екзотичният хотел Мариголд"

- "Клетниците"

- "Линкълн"

- "Наръчник на оптимиста"

Най-добър актьор:

- Брадли Купър - "Наръчник на оптимиста"

- Даниъл Дей- Луис - "Линкълн"

- Джон Хоукс - "Сеанси"

- Хю Джакман - "Клетниците"

- Дензъл Уошингтън - "Полет"

Най-добра актриса:

- Дженифър Лорънс - "Наръчник на оптииста"

- Джесика Частейн - "30 минути след полунощ" ("Zero Dark Thirty")

- Марион Котийар -"Rust and Bone"

- Хелън Мирън - "Хичкок"

- Наоми Уотс - "Невъзможното"

Най-добър актьор в поддържаща роля:

- Алън Аркин - "Арго"

- Хавиер Бардем - "Скайфол"

- Робърт де Ниро - "Наръчник на оптимиста"

- Филип Сиймур Хофман -"Учителят"

- Томи Лий Джоунс - "Учителят"

Най-добра актриса в поддържаща роля:

- Сали Фийлд - "Линкълн"

- Ан Хатауей - "Клетниците"

- Хелън Хънт - "Сеанси"

- Никол Кидман - "Вестникарчето" 

- Маги Смит - "Най-екзотичният хотел Мариголд"

Водещи

Най-четени