Кой взе „Грами” за цялостно творчество? 13.02 | 13:48

Сред отличените са Рамонес, Джули Андрюс и Доли Партън

От Елисавета Балтова

 

Пънк пионерите Рамонес, британската актриса и певица Джули Андрюс, както и джаз барабанистът Рой Хейнс бяха сред спечелилите награда за цялостен принос на церемониите по връчване на музикалните награди "Грами".

Те бяха отличени заедно с Доли Партън и нейната кънтри музика, квартета на Джулиард Стрингс, госпел-легендата Джордж Бевърли Ший, чийто баритон не се променя дори на 102 години.

Събитието се състоя на 13-ти февруари, ден преди 53-годишните музикални награди "Грами".

Моментът на връчване на отличията беше особено трогващ за Рамонес, чиито песни отъпкаха пътя на групи като Sex Pistols и Green Day.

Но досега те не бяха имали подобен комерсиален успех, а през миналото десетилетие трима от основоположниците на групата починаха.

Джаз барабанистът Рой Хейнс, пял рамо до рамо с изпълнители като Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи и други, сподели на церемонията, че сега дните за него са кратки и че мисли за живота си като отлежало вино, тъй като вече е на 85 години.

Той обаче изглеждал като новобранец в сравнение с Джордж Бевърли Ший, който е прикован на инвалидна количка. Роденият в Канада Ший, композирал редица популярни мелодии от близкото минало, беше отличен с награда за цялостен принос, съобщава Ройтерс.

Джули Андрюс се възползва от случая, за да привлече внимание към орязаните средства за програмата по музика в училищата. Тя става уважавана холивудска звезда след участието си още в мюзикъла "Мери Попинс".

Доли Партън не успя да присъства поради семейни проблеми. Това каза самата тя във видеоматериал, пуснат в залата, съобщава агенцията. 65-годишната Партън вече е носителка на седем награди "Грами". Певицата  обяви, че работи по нов музикален проект и очаква да удвои наградите си.

Водещи

Най-четени