Коко Шанел е била нацистки шпионин? 16.08 | 09:52

Това твърди излизащата днес в САЩ нова биография на модната дизайнерка

От Олга Андреева

Една от най-значимите модни дизайнерки, Коко Шанел, е била шпионин на нацистите през Втората световна война. Това се твърди в новата автобиография, която днес ще излезе на книжния пазар в САЩ.

Авторът на автобиографичната книга, американският журналист Хал Вон, който живее и работи във Франция, твърди, че информацията в труда му се базира на различни източници – френски, английски, германски и американски архиви.

Заглавието на книгата е "В легло с врага - тайната война на Коко Шанел". Обхваща събития около 1940 г., когато модната дизайнерка е била на 57 години и според автора е била вербувана от военното разузнаване и контраразузнаване на Германия.

Тя става агент F-7124 с кодово име Уестминстър, по името на своя бивш любовник и приятел Уестминстърския херцог. Една от задачите ѝ като агент е била през 1941 г. да вербува в Испания нови агенти.

Според Вон Шанел дори се е опитвала чрез контактите си с нацистите да вземе контрола над парфюма "Chanel", от който повече от две десетилетия притежава само малка част (10%), останалото е било собственост на Wertheimer.

Самата дизайнерка винаги е отричала сътрудничество с нацистите и никога не е била обвинявана официално в нищо, посочва АФП.

Водещи

Най-четени