Колко струва един абитуриент? 25.05 | 12:10

Нощта на Пепеляшка се превръща във все по-непосилно изпитание за семейния бюджет

От Олга Андреева

Сезонът на абитуриентите настъпи. Всяка година по това време ставаме свидетели на празничната еуфория на зрелостниците, на километри цветна тафта и джуфки, бронзирани до съвършенство бедра и рамене, засукани прически, фракове, вратовръзки, клаксони, а напоследък и мощно броене от 1 до 12.

Цветното и пищно шествие от изтупани младежи със скъпи лъскави коли си има своята цена. Тя обикновено не е малка, но това най-добре могат да го кажат родителите.

Колко излиза днес един абитуриент?

Попитахме и читателите на iNews, които имат абитуриент у дома, колко им е струвал масрафът по изпращането му. Мнозинството (29,5%) признават, че всичко се е оказало ужасно скъпо и са им трябвали повече от 1000 лева. След тях идва групата на онези, които са успели да се поберат в сумата от 800 до 1000 лв. (9,1%), а 6,5% са били дори с още по-ограничен бюджет – между 500 и 800 лв. 6,4% от читателите ни признават, че не са могли да отделят повече от 500 лв. за абитуриентската нощ.

Чудите се къде отиват всички тези пари и то само за една нощ?

Ето какво сочи справката ни за основните разходи около изпращането на един абитуриент. Освен свързаните пряко с визията му харчове – рокля/костюм, обувки, чанта, бельо, бижута, грим, маникюр, прическа, сериозно перо е и кувертът в избраното заведение, наемът на скъпо возило (ако не намерите от познат), което гордо да превози из центъра на града нагласения зрелостник, както и евентуално разходите за фотограф, който да заснеме професионално всичко това, за което сте изтупали до последната стотинка чувала на семейния бюджет. Ако трябва да спазваме установените традиции, то е задължително да се покани на подобаваща вечеря у дома или в ресторант част от родата (към 15-20 души), което трудно би могло да излезе по-евтино от 200-300 лв.

А ето и конкретиката:

Рокля/костюм – Тук диапазонът в цените е толкова голям, че трудно може да се посочи осреднена стойност. Напълно удачни рокли могат да се намерят и в диапазона до 100 лв., само че те не попадат в специализираната графа "абитуриентски” (такива, които не можеш да облечеш по никакъв друг повод) и обикновено дванадесетокласничките ги подминават с презрение.

В ниската гама на "специализираните абитуриентски” рокли цените се движат около 100-250 лв., почти без значение дали става дума за къса или дълга. Колкото по-маркови и бутикови стават роклите, толкова по-скъпи са. Колкото и да е невероятно, родители на абитуриентки признават, че са броили и по над 1-1500 лева за рокля за специалната вечер.

При мъжките костюми също може да се срещнат сериозни разлики в цените, но за около 200-300 лв. младежите могат да се спретнат с панталон, сако, риза и вратовръзка. Скъпият вариант като нищо минава 1000 лв.

Обувки – Изборът на дамите вероятно гравитира повече около обувките за 100 и отгоре лева, макар че могат да бъдат намерени и елегантни сандали за 40-70 лв. При мъжете класиката в костюма, ако са избрали такъв, ги улеснява откъм обувки – биха могли да минат дори с вече купен чифт, но иначе разходите са около 50-80 лв., ако не държат на специална марка. За чантите и аксесоарите при дамите отиват поне още стотина лева.

Прическа/Грим – и в двата случая обикновено се прави поне по една проба, за да знае абитуриентката как ще изглежда, така че с основния грим и прическа удоволствието излиза общо поне 200 лв.

Куверти – цените на кувертите в повечето хотели и ресторанти в столицата варират между 100 и 180 лв. с включено скромно количество алкохол, което само по себе си предполага едни допълнителни харчове...

Наем на автомобил – излиза около 200-300 лева за 4-5 часа, заедно с шофьор. Могат да се наемат и ретро автомобили или други по-шантави возила, но там и цените стават съвсем шантави.

Видео и фото заснемане – абитуриентът може да получи личен професионален фотограф за няколко часа срещу 300-350 лв. и да се сдобие с професионална фотосесия и видео.

И накрая, като се тегли чертата, се оказва, че човек, за да си позволи помпозността на характерния за нашите ширини абитуриентски бал, трябва да е или доста заможен, или родителите му да са с широки пръсти и голямо сърце.

А те, колкото и да са притиснати финансово, са готови да мизерстват и кредит да теглят, само и само да доставят на децата си възможността да се почувстват като Пепеляшка и Принца за една нощ.

Друг е въпросът какъв е смисълът от цялата тази помпозност и демонстрация на фалшиво благосъстояние. И дали празникът, който трябва да ознаменува навлизането в зрелостта, не се празнува с демонстриране на пълна незрялост.

Водещи

Най-четени