Комедия открива 65-ия кинофестивал в Кан 16.05 | 09:29

22 филма участват в конкурсната програма

От Олга Андреева

Днес ще бъде открито 65-ото издание на престижния кинофорум в Кан, който по традиция събира каймака на киносредите.

91 филма от близо 30 страни ще бъдат представени в рамките на тазгодишния фестивал, а в конкурсната програма участват 22 филма. От тях шест са холивудски, сред които "По пътя" на Валтер Салеш, "Кал" на Джеф Никълс, "Космополис" на Дейвид Кроненбърг.

В конкурсната програма са и някои носители на наградата "Златна палма" - британецът Кен Лоуч с "Делът на ангела", австриецът Михаел Ханеке с "Любов", румънецът Кристиан Мунджиу с "Отвъд хълмовете", иранският киноветеран Абас Киаростами с "Като някой, който е влюбен".

Френското кино е представено от режисьорите Жак Одиар, Ален Рене и Леос Каракс. Италианският режисьор Нани Морети е председател на журито.

Фестивалът ще бъде открит днес с комедията "В царството на пълнолунието" на американския режисьор Уес Андерсън, в която участват Брус Уилис, Бил Мъри, Тилда Суинтън и Харви Кайтел, посочва БТА. Главните роли във филма, който участва и в конкурсната програма обаче са поверени на дебютантите Кара Хейуърд и Джаред Гилман.

България ще бъде представена на кинофестивала в Кан с документалния "Последната линейка на София" на режисьора Илиян Метев, който участва в Седмицата на критиката.

Както обикновено, по червения килим в Кан ще преминат много звезди. Марион Котияр, Никол Кидман, Брад Пит, Кристен Стюарт, Робърт Патисън, Ева Мендес, Бил Мъри, Брус Уилис ще представят свои филми. В журито пък ще участват Юън Макгрегър, Даян Крюгер и Жан Пол Готие.

Кинофестивалът в Кан ще бъде закрит на 27 май с прожекция на филма "Тереза Дескейру" на френския кинорежисьор Клод Милер.

Водещи