Контрол над музикалните клипове във Великобритания 09.04 | 09:46

Дейвид Камерън се обяви срещу прекаленото показване на секс и насилие в музикалните видеоклипове

От Елена Кирилова

Британският премиер Дейвид Камерън планира в страната да започнат да се издават специални сертификати за музикалните видеоклипове, съобщава NME.com. 

Идеята на министър-председателя е видеоклиповете да излизат със съответните удостоверения, ако съдържанието им е неподходящо за деца. 

Твърди се, че следващия месец Камерън и представители на правителството ще се срещнат с шефовете на музикалната индустрия, за да обсъдят предложението, разкри Daily Telegraph. 

По-рано тази година бе съобщено, че премиерът се притеснява от прекалената "комерсиализация и сексуализация на детството”. Ето защо той обмисля въвеждането на правила, които да забранят показването на изображения със сексуално съдържание в рекламите и на кориците на списанията. 

Сега Камерън е недоволен от реакцията на музикалната индустрия след издаването на доклад, който се фокусира върху сцени и текстове със сексуално съдържание и намекващи за упражняването на насилие. В документа се говори още за стереотипизирането на ролите на половете в музикалните видеоклипове. 

Причината за засилването на мерките се дължи на редица оплаквания от страна на родители, които изразяват тревогата си, че клиповете влияят зле върху децата. 

В подкрепа на всичко това множество видеоклипове получиха жестоки критики заради използването на откровено сексуално съдържание. Сред потърпевшите се оказаха две от най-големите поп звезди в света - Лейди Гага и Риана. 

По-рано тази година шефът на звукозаписната компания XL Recordings заяви, че във видеоклиповете има прекалено много "изкуствено порно”. Въпреки това той вярва, че една поп звезда може да бъде достатъчно успешна и без да прибягва до прекалено разголване.