Кръстиха го! 23.10 | 19:10

Принц Джордж вече е християнин

От iNews.bg

3-месечният син на принц Уилям и херцогинята на Кембридж Катрин – принц Джордж вече е християнин. Той бе кръстен от кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби с вода от река Йордан в параклиса на двореца "Сейнт Джеймс". Церемонията, продължила 45 минути, бе частна и на нея присъстваха членовете на кралското семейство, предаде AP.

Принц Джордж пристигна в параклиса, носен на ръце от баща си, като до него неотлъчно бе Кейт.

Принц Джордж бе облечен в копие на кръщелна рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г. Тя е носена от повече от 60 кралски бебета, включително и принц Уилям. Копието е направено от шивачката на кралицата Анджела Кели, тъй като оригиналът се е износил. За последен път той е облечен от лейди Луиз Уиндзор през 2004 г.

Катрин бе облечена в кремав тоалет с шапка в същия цвят. 

Гордите родители поканиха седем души за кръстници на принц Джордж. Имената им бяха обявени официално преди кръщенето. Сред тях са приятели на двойката от детството и студентските им години, приятелка на покойната майка на принц Уилям принцеса Даяна.

Големият брой кръстници съответства на традициите на Англиканската църква. Досега обаче тази роля се изпълняваше от представители на кралски династии или на аристократични фамилии.

Кръстниците са Оливър Бейкър, Емилия Джардийн-Патерсън, граф Гроувнър, Джейми Лоутър-Пинкъртън, Джулия Самюъл, Уилям ван Кутсем и Зара Филипс.

Зара Филипс е братовчедка на принц Уилям, внучка на кралица Елизабет Втора и дъщеря на принцеса Ана. Джардийн-Патерсън е съученичка на Кейт, Оливър Бейкър е състудент на двойката и е живял с тях в една квартира, Уилям ван Кутсем е приятел от детството на принц Уилям, син на близък приятел на принц Чарлз, допълва БТА. Джейми Лоутър-Пинкъртън е била секретар на херцозите на Кембридж и на принц Хари от 2005 г. до 2012 г., главен организатор на тяхната сватба. Джулия Самюъл е близка приятелка на принцеса Даяна. Графът на Гроувнър е син на херцога на Уестминстър. Майката на Хю Гроувнър е кръстница на майката на принц Уилям. 

Сред гостите на церемонията бяха членовете на кралското семейство, приятели роднини на принц Уилям и съпругата му Катрин.

Бъкингамският дворец огласи списък с гостите на кръщенето на тримесечния принц Джордж. Той включва 22 имена, сред които кралица Елизабет Втора, принц Чарлз, съпругът на кралицата, 92-годишният принц Филип, съпругата на Чарлз - Камила и по-малкият брат на Уилям – Хари.

Сред гостите бяха и родителите на Катрин - Керъл и Майкъл Мидълтън, по-големият  й брат Джеймс и сестра й Пипа бяха сред гостите. На кръщенето не липсваха и знаменитости като сър Пол Маккартни и Скарлет Йохансон. 

Сред отсъстващите бяха принцеса Ана, принц Андрю, принц Едуард и съпругата му.

Принц Джордж се роди на 22 юли 2013 г. Той е трети по ред в наследяването на трона след дядо си принц Чарлз и баща си принц Уилям.  С избора на мястото за церемонията беше прекъсната установената традиция. Досега принц Уилям, баща му - принц Чарлз, и кралица Елизабет Втора са кръщавани в Бъкингамския  дворец, а принц Хари - в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка "Уиндзор".

Вижте снимки от кралското събитие в нашата галерия.

Водещи

Най-четени