Куп артисти се обединиха, "за да има музика и утре" 20.09 | 15:45

Инициативата събра 19 от най-популярните музиканти на България

От Мартина Панайотова

Деветнадесет от най-популярните български артисти, сред които Милена Славова, Васко Кръпката, Орлин Павлов, Алисия, Джина Стоева и др. станаха част от кампанията "За да има музика и утре". Инициативата цели да провокира дебати по темата за авторските права на музикантите и да предложи легална алтернатива на потребителите на музика онлайн.

Вчера в София се състоя и пресконференция по случая, на която присъстваха представители на основните партньори на кампанията – ПРОФОН, АБРО, "Музикаутор" и БАМП, на Министерство на културата и Столична община, както и музиканти, артисти, продуценти и издатели, ангажирани със защитата на интелектуалната собственост в България.

Ина Килева, изпълнителен директор на ПРОФОН и БАМП, представи целите на кампанията "За да има музика и утре" и обяви, че за първи път всички сдружения на създатели и ползватели на творческо съдържание, които имат отношение към интелектуалната собственост, застават заедно в подкрепа на кауза, за която работят от години.

Тя обясни и какво отличава инициативата: "Кампанията "За да има музика и утре” не е "против”, тя е "за”. За това да ценим творчеството и да му позволяваме да живее, да се развива и да ни обогатява. За това да умеем да се поставяме на мястото на другия и да го разбираме."

В основата на инициативата стои видеоклип, чиято креативна концепция е адаптация на изключително успешна кампания, проведена в САЩ. През следващите два месеца той и радио версията му ще се излъчват активно по медиите. В клипа участва Марияна Добрева от група Силует.

По време на пресконференцията беше разкрито и защо през последната седмица известни български музиканти смениха профилните си снимки в социалните мрежи, "гастролиращи" в различни професионални роли.

"Деветнадесет от най-обичаните и уважавани музиканти в България, представители на различни жанрове и поколения, станаха лица на кампанията и се снимаха в една провокативна и самоиронична фотосесия с мотото "Да си музикант не е хоби!".

Идеята е, че ако любимите ни изпълнители имаха друга професия, на никого не би хрумнало да не заплаща за труда им, но тъй като са музиканти, мнозина приемат за "естествено" да слушат тяхната музика безплатно, лишавайки ги така от възможността да се издържат от труда си", обясни Ина Килева.

Заместник министърът на културата Митко Тодоров, който също присъстваше, каза, че неговото ведомство е активно ангажирано и не спира да работи за защита на авторските права на творците съобразно европейските стандарти и изисквания в тази област. "Тази инициатива е нещо повече от кампания – заяви той. – Тя е политика, която трябва да бъде следвана и подкрепяна от всички."

Магдалина Тодорова, изпълнителен директор на Музикаутор, изтъкна, че кампанията е продължение на дългогодишни усилия за защита на авторските права. "Чрез нея показваме лицето на българската музика. Освен изпълнители, музикантите са и автори, като за тях работата им е и призвание – те трябва да са способни да се издържат от професията си. Искаме да развенчаем мита, че ако нещо е безплатно, никой не печели, какъвто е и случаят с нелегалното сваляне на музика от интернет."

Музикантът Васил Гюров, член на УС на ПРОФОН и зам. председател на УС на Музикаутор, сподели наблюдението си, че, макар и бавно, средата се променя в положителна посока. Той изтъкна, че кампанията "За да има музика утре" не просто констатира проблеми, а е готова да предостави реални решения с легална алтернатива за потребителите на музика в интернет.

"В момента заедно с Българска музикална асоциация (БМА) подготвяме и предстои да бъде пусната специална онлайн платформа за българска музика, съобразена с нуждите и възможностите у нас. Става дума не само за богат музикален фонд, събран на едно място, но и за механизъм, който съвсем прозрачно и легално ще генерира постъпления, стигащи до авторите на продукцията."

Кои са музикантите, които подкрепиха кампанията и какви са техните превъплъщения, може да научите от галерията.



Водещи

Най-четени