Лудост ли е мастектомията на Анджелина Джоли 26.05 | 13:59

"Правилно е постъпила жената", смята пластичният хирург Николай Георгиев

От Кремена Бедерева

Лудост ли е мастектомията на Анджелина Джоли коментираха Гери Дончева, модел и безнес дама и  пластичният хирург Николай Георгиев в ефира на TV7.

"Правилно е постъпила жената", категоричен беше д-р Георгиев. "Ако си поставен пред избора всеки ден да се събуждаш с опрян в главата пистолет и да играеш руска ролетка, само тогава, можеш да разбереш решението й", допълни той и обясни, че постъпката на актрисата е разумна при наличието на 80% вероятност да развитие на рак на гърдата.

Превантивното отстраняване на гърдите се налага, защото съществува опасност заболяването да засегне бързо и лимфните възли и да се образуват метастази. Тогава мастектомията няма да гарантира спасяването на живота, стана ясно от разговора.

Изследването, на което се е подложила Джоли - за генетично предразположение към рак на гърдата, е много скъпо, а у нас вече не може да се направи. В България 35 хил. жени са изгубили гърдите си, заради това заболяване, каза пластичният хирург и призова Министерство на здравеопазването да възстанови лабораторията, която би увеличила шансовете за ранно диагностициране на страшната болест.

Водещи