Любимият каубой на Серджо Леоне навършва 81 години 31.05 | 13:02

Клинт Истууд продължава да работи и в момента подготвя най-новия си филм

От Неда Ковачева

Представете си уестърн. Сетете се за музикална тема от Енио Мориконе. А сега си представете актьор с каубойска шапка и набола брада, който не трепва пред нищо. Ако асоциациите ви са правилни, най-вероятно в съзнанието ви вече е изплувал ликът на Клинт Истууд. Днес той навършва 81 години.

Роденият в Калифорния Клинт случайно попада в киното. Преди това той работи какво ли не - събирач на сено, дървар, шофьор на камион и огняр. Когато е повикан да изпълни военните си задължения към страната, Истууд се среща с актьорите Дейвид Янсен и Мартин Милнър. Двамата го убеждават да се пробва в киното и именно това се случва през 1954 г.

Макар в началото кариерата на Клинт да не тръгва стремглаво нагоре, постепенно специфичната му физиономия започва да се търси. През 1964 г. Истууд заминава за Италия, където снима прочутата трилогия "A Fistfull of Dollars" (1964), "За няколко долара повече" (1965) и "Добрият, лошият и злият" (1966), режисирани от Серджо Леоне, с музиката на Енио Мориконе. Трите филма са изключително добре приети от критиката и зрителите, а Клинт Истууд става световноизвестен.

В началото на 70-те години Истууд дебютира като режисьор с "Play Misty for Me" и започва участия в поредицата за Мръсния Хари, който е герой в пет заглавия.

Следват години с редовни актьорски и режисьорски изяви. През 1988 г. е премиерата на "Bird", режисиран от Истууд, а реакциите са повече от положителни. Постепенно Клинт започва да намалява актьорските си участия и да увеличава режисьорските. В резултат на този процес по кината през годините се появяват все по-добри режисьорски филми, а през 1992 г. е премиерата на "Непростимо" с Джийн Хекман, Морган Фрийман, Ричард Харис и др. Заглавието получава четири статуетки "Оскар", включително и за най-добър филм.

Следват режисьорските "A Perfect World" (1993), "Мостовете на Медисън" (1994), "Абсолютна власт" (1997), "Нощем в градината на доброто и злото" (1997) и др. В началото на новото хилядолетие Истууд прави два забележителни филма - "Реката на тайните" (2003) и "Момиче за милион долара" (2004), за който получава "Оскар" за най-добър режисьор. Следват "Знамената на бащите ни" и "Писма от Иво Джима" през 2006 г. След две години по кината тръгват още две режисьорски заглавия - "Подмяната" с Анджелина Джоли и "Гран Торино", който засега е последният филм, в който Клинт Истууд се изявява като актьор.

В момента 81-годишният Клинт Истууд подготвя своя най-нов филм. Той ще се казва "J. Edgar" и ще разказва за живота на Джон Едгар Хувър - основателят и първи директор на ФБР. В главната роля ще бъде Леонардо ди Каприо, а този филм ще бъде първото съместно заглавие между двамата американци. Премиерата му е насрочена за декември 2011 г.

"J. Edgar" ще бъде 35-тият режисьорски филм на Клинт Истууд. В неговата над 65-годишна актьорска кариера американецът не е записал фрапиращ брой актьорски участия - те са в общо 66 филма. Независимо от бройката обаче, името на Клинт Истууд говори по нещо на всеки. А това не го могат много хора.

Водещи

Най-четени