Любопитно за спалното бельо 04.11 | 12:05

От iNews.bg

Спалното бельо се е до толкова внедрило в ежедневието на съвременния човек, че много хора дори и не предполагат колко интересни факти съществуват за него. 

Интересна информация, която знаем, като резултат от проведени проучвания е, че спалното бельо изработено/ушито от перкал и поплин е най-предпочитаната материя сред жителите на Съединените щати. Факт е, че именно от там произлиза идеята, да се издърпа ластика в страничните ръбове на чаршафа, така че да не се мести по леглото, което си е голямо удобство. Британците, пък, най-често купуват спално бельо от лен, докато жителите на други страни от Стария континент предпочитат бельо от сатен.

Най-големият комплект спално бельо в света е вписан в Книгата на Гинес, чиято дължина е 685 метра, а ширината му достига 105 метра. В него лесно могат да се поберат 3000 души. Сигурно ще ви бъде интересно да знаете, че в Русия до края на 19-ти век спалното бельо се е считало за луксозна вещ. Само представителите от "каймака" на обществото са имали необходимия финансов ресурс, за да си позволят този лукс. 

В миналото украсите на декорите са били бродирани изцяло на ръка. Хората са вярвали, че това ще помогне да се предпазят от зли духове и ще ги държи далеч от домовете им. Процесът на изработване/ушиване на един спален комплект е отнемал много време, няколко години, и след това се е предавал от поколение на поколение като семейна реликва. Освен това, спалното бельо е било задължителен елемент от зестрата на младата невеста. Мащабното производство на спални комплекти започва в по-съвременните дни.

Знаете ли, че съществува на спално бельо, предназначено за еднократна употреба? Използва се главно в козметичните салони и здравните заведения.

А, знаете ли, че в Европа е обичайно прието спалното бельо да НЕ се глади? Жителите на европейските страни вярват, че гладенето уплътнява тъканта на бельото и така се намалява продължителността му на употреба.

 

Източник: https://spalnobelio.bg/100-pamuk

 

Водещи

Най-четени