Мадона: Путин да беше поговорил с пънкарките 18.03 | 20:31

Поп иконата разкритикува руския президент заради Pussy Riot

От Елена Коцева

Поп звездата Мадона разкритикува руския президент Владимир Путин за видеото на Pussy Riot. Според Мадона момичетата от пънк групата нямаше да получат присъда, ако Владимир Путин е поговорил с тях лично – нещо, което той не направи.

Критиката на Мадона прозвуча по време на церемонията по връчването на премиите за борба с дискриминацията на Съюза на гейовете и лесбийките срещу клеветата (GLAAD).

"Ако президентът Путин беше седнал в една стая с Pussy Riot и ако имаше открит диалог с тях за гледната точка на младите и креативните жени, които растат в съвременна Русия, дали той би позволил да ги изпратят в затвора?", зададе реторичен въпрос Мадона.

Американската поп звезда не за първи път заявява подкрепата си за руските пънкарки, които станаха световноизвестни, след като миналата година изсвириха пънк молебен за изгонването на Путин от властта в емблематичния московски храм "Христос Спасител".

Три от членките на групата Pussy Riot обаче бяха арестувани след акцията, а на 17 август съдът издаде присъда за Надежда Толоконникова, Мария Алехина и Екатерина Самуцевич. Последната впоследствие беше оправдана и не е в затвора, както Надежда и Мария.

По време на церемонията, в която Мадона връчи на телевизионния водещ на CNN Андерсън Купър приз, певицата също така коментира отново отношението си към забраната за пропаганда на хомосексуализма в Санкт Петербург. Мадона се изказа по темата и по време на своя концерт в града.

Според нея, ако "религиозната" управа на града се е вслушала в публиката на концерта, то никой няма да предяви претенцията си за милиони долари за "подкрепа на гей общността в Русия."

Такъв иск бе заведен в Санкт Петербург, като жалбата беше насочена към Мадона и организаторите на концерта й, а стойността беше за 333 милиона рубли 10 милиона долара. Съдът обаче отхвърли иска.  

Водещи

Най-четени