Мадона и Джоли с номинации за „Златен глобус“ 16.12 | 10:06

Немият филм „The Artist” събра най-много номинации - шест

От Олга Андреева

Мадона и Анджелина Джоли се сдобиха с номинации за престижните награди "Златен глобус" - певицата в категорията за най-добра оригинална песен в лентата "W.E.”, а Джоли – в категория най-добър чуждоезичен филм с "В земя на кръв и мед".

Вчера, 15 декември, Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд обяви номинациите за 69-ите награди "Златен глобус", в които поощрително кимване получиха Джордж Клуни, Леонардо ди Каприо и Райън Гослинг, съобщи Marie Claire.

Изненадващо немият филм "The Artist” получи най-много номинации и беше споменат в шест категории, а "The Descendants” и "The Help” са с по пет.

Номинираните режисьори са Уди Алън ("Полунощ в Париж"), Джордж Клуни ("The Ides of March"), Мартин Скорсезе ("Hugo"), Александър Пейн ("The Descendants") и Мишел Хазанавичус ("The Artist").

Джордж Клуни и Райън Гослинг спечелиха по две номинации, като ще влязат в конкуренция с Леонардо ди Каприо, Брад Пит и Майкъл Фасбендер в престижната категория за най-добър актьор.

Руни Мара пък е номинирана за най-добра актриса за ролята си в "The Girl With The Dragon Tattoo”, заедно с Мерил Стрийп, Тилда Суинтън, Виола Дейвис и Глен Клоуз.

Сред останалите силни играчи в надпреварата са Кейт Уинслет, Мишел Уилямс и Оуен Уилсън, а сред номинациите за най-добър филм са още "The Ides of March”, "Warhorse” и "Moneyball”.

Що се отнася до номинацията за филма на Анджелина Джоли, трябва да се отбележи, че филмът предизвика сериозна вълна от критики и недоволство в самата Босна. Група за застъпничество на босненски сърби протестира срещу филма, като заяви, че в него сърбите неправдиво са представени като изнасилвачи и мъчители, посочва Digital Spy.

Хърватски журналист пък твърди, че филмът е базиран на негова книга от 2007 г., за която дори са водени преговори да бъде използвана. Джеймс Брадок е завил дело срещу Джоли и продуцентите на филма, който се очаква да излезе по кината на 23 декември.

Мадона и Елтън Джон пък ще се борят в категорията за най-добра оригинална песен за работата им, съответно, в "W.E.” и "Гномео и Жулиета", заедно с Мери Джей Блайжд ("The Help”) и Крис Корнел ("Проповедникът с картечница").

Междувременно, в телевизионните категории, британската драма "Downtown Abbey” и минисериите с Кейт Уинслет "Mildred Pierce” получиха по четири номинации, посочва Contactmusic.

69-атата церемония по връчване на наградите "Златен глобус" ще се състои на 15 януари 2012 г. в Лос Анджелис, като водещ ще бъде Рики Джървейс. Ето и пълния списък на претендентите за наградите.

Водещи

Най-четени