Мария Илиева и Софи Маринова на концерта на Sofia Pride 21.06 | 15:28

Петото шествие Sofia Pride ще завърши с голям концерт

От Олга Андреева

Концертът за петото юбилейно шествие Sofia Pride на 30 юни в София ще събере пъстра палитра от музикални звезди, сред които Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и нашумялата момчешката банда Voice of Boys.

Всички ще пеят напълно безвъзмездно, защото подкрепят равенството и човешкото достойнство на всички хора, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност, посочват организаторите.

Мария Илиева е известна с активната си подкрепа за ЛГБТ общността. През 2010 г. тя записа видеопослание, с което насърчи хората да се присъединят към шествието на гордостта.

"Най-хубавото на това събитие е, че не просто показва различната гледна точка и се противопоставя на омразата и предразсъдъците, а го прави по позитивен, цветен и изпълнен с обич и щастие начин", казва Мария по повод участието си.

Пламен, Константин, Мартин и Недислав, събрани от музикалния риалити формат "X Factor", също са развълнувани от възможността да пеят за тази кауза. ''Много се радваме, че получихме така внезапна покана да участваме в Sofia Pride. Вярваме, че всяко човешко същество има нужда от разбиране и подкрепа. И разбира се, мислим, че събитието ще внесе цвят в столицата и ще зареди всички с много лятно настроение", казват членовете на момчешката банда.

Част от песните в програмата на концерта са тематично свързани с мисията на събитието. В "Love Unlimited" (Любов без граници) на Софи Маринова, с която тя представи страната на "Евровизия", се разказва за любовта, която "няма граница, език и цвят; равна е за всички в този свят".

С енергичното парче "На инат", избрано от родната публика да представи България на миналогодишната "Евровизия" в Дюселдорф, Поли Генова се обръща към младите хора с призив за борба срещу несправедливостта в заобикалящия ни свят. "От кой зависи? Да – от теб и мен!".

Юбилейното шествие Sofia Pride, участниците в което ще започнат да се събират пред Паметника на съветската армия в 16:00 часа на 30 юни, ще завърши с голям концерт на същото място.

Шествието и концертът ще бъдат предхождани от множество културни събития. В "София Прайд Арт седмица" участие ще вземат 7 автора, чиито творби ще бъдат представени в няколко столични заведения между 23 юни и 4 юли.

В рамките на "София Прайд Филм Фест" ще бъдат показани 5 пълнометражни и 4 късометражни филма от 12 държави. Програма на събитията можете да намерите на www.sofiapride.info.

Водещи

Най-четени