Могъщият възход на Джей-Зи 17.01 | 09:02

Джей-Зи е повече от музикант. Той е и далновиден бизнесмен

От Нели Минчева

Могъщ възход - няма друг начин да се опише това, което Джей-Зи прави с постоянство от четири години насам.

През изминалата 2010 г. той за пореден път бе обявен за най-богатият рапър от списание Forbes, появи се на корицата на юбилейния 400-тен брой на изданието и то заедно с един от най-успешните инвеститори на всички времена – Уорън Бъфет.

По този начин се срещнаха две напълно различни поколения от различни епохи и занимаващи се с коренно различен бизнес. Има обаче едно нещо, което ги обединява, и това е огромното богатство.

От 2007 г. доларите идват в милиони за Джей-Зи. Тогава той е обявен за най-богат рапър от Forbes с доход за 2006 г. от 34 милиона долара. През 2008 г. е изместен от първото място от колегата си 50 Cent, въпреки че тогава печели най-много – 82 милиона долара.

През 2009 г. Шон Картър, както е истинското име на изпълнителя, се завръща на първа позиция с 35 милиона годишен доход. 2010 без съмнение отново бе годината на Джей-Зи, който за трети път бе на първо място сред рапърите с 63 милиона долара. Очакванията за 2011 г. не са много по-различни.

Но не всичко е заради парите...

Шон Картър е един от най-популярните изпълнители в историята. Продал е около 40 милиона албума по целия свят. През 2007 г. той завърши наравно с Елвис Пресли в класацията за най-много албуми на соло изпълнител на първите места, а през 2009 г. счупи рекорда. До момента само Beatles имат повече записи от него, класирани на първо място – 19, a Джей-Зи – 11.

Джей-Зи е повече от музикант. Той е и далновиден бизнесмен или както самият той казва за себе си: "I'm not a businessman, I'm a business, man” ("Аз не съм бизнесмен, аз съм бизнес, човече").

Роден е беден и сам е спечелил цялото си състояние, изградил е бизнес и го управлява. Основал е няколко компании, сред които Roc-A-Fella Records и Rocawear, ръководи звукозаписната Def Jam Records и е инвестирал в различни бизнес начинания - от професионален баскетболен отбор до търговия с козметика.

През изминалата година издаде и първата си автобиографична книга "Decoded”, която веднага се нареди сред най-продаваните бестселъри. Да не забравяме, че рапърът има и едно голямо богатство в лицето на певицата Бионсе Ноулс, с която се ожениха преди няколко години. Общото му състояние възлиза на около 450 милиона долара и нищо чудно скоро Джей-Зи да се нареди до световните милиардери.

Водещи