Музикаутор скочи: Концертът на Ищар e с неуредени авторски права 15.04 | 14:27

Сдружението за колективно управление на авторски права заплашва организаторите със съд

От Мартина Панайотова

Организаторите на концерта на Ищар, който се проведе тази събота, не са заплатили авторски права за провеждането му.

Това заявиха от Сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор.

"Като организатор Арт БГ ще понесе своите последствия за неспазването на закона, ще заведем съдебен иск срещу тях", заяви изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Той обясни, че това е практика на Арт БГ. Компанията дори няма сключен договор с Музикаутор.

"Законът има пропуск, който позволява да се организират концерти без да се заплатят авторски права и след това ние трябва да търсим правата си в съда, което ни струва допълнително съдебни разходи, а самата процедура е много мудна и въпросът се размива с времето", коментира още Димитров.

От управата на МУЗИКАУТОР обясниха, че е практика организаторите на концерти да не заплащат авторски права. Поради тази причина Сдружението качи имената на некоректните организатори на концерти на сайта си.

"Крайно време е в България хората да осъзнаят, че проблемът с авторските права отдавна е решен в другите държави на Европейския съюз. Само тук не можем да свикнем, че когато печелим от труда на някого, трябва да му заплатим. Когато се правят концерти от такъв тип, организаторите печелят, както и изпълнителят, но не и текстописците и композиторите, които са участвали в създаването на хитовете, които се изпълняват. Именно тук идва нашата роля – да защитим техните интереси", обясни председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

 



Водещи

Най-четени