На 12 800 долара бе оценен сингъл на Sex Pistols 26.04 | 16:10

Сингълът "God Save The Queen" на легендарната банда е обявен за най-ценния винилов запис в света

От Кремена Бедерева

Сингълът "God Save The Queen" на легендарната банда Sex Pistols е обявен за най-ценния винилов запис в света, съобщава Contactmusic.

Експертите оценяват копие от записа на стойност 12 800 долара. Бандата Sex Pistols издава сингъла през 1977 г. Песента "God Save The Queen" е написана по повод 25-тата годишнина от качването на английската кралица Елизабет Втора на трона, но тя е счетена за твърде противоречива и радиостанциите отказват да я въртят.

Малко преди издаването на записа, Sex Pistols "скъсват" с издателите си от A&M Records и затова по-голямата част от копията с песента са унищожени. 30 години по-късно сингълът "God Save The Queen" е преиздаден от Virgin Records.

От списание Record Collector са съставили класация "Top 51" на най-ценните колекционерски винилови записи, в която са включили плочи и на други много влиятелни банди като The Beatles и The Rolling Stones.

Сингълът на Beatles "Please Please Me” е на второ място в списъка и е оценен на 5600 долара, докато дебютният едноименен запис на Rolling Stones от 1964 г., е на пето място в класацията със стойност от 1600 долара.

Главният редактор на списание Record Collector – Йън Маккан е на мнение, че  закупуването на нов винилов запис е истинска инвестиция.

Единственият проблем е, че хората толкова обичат плочите, че ги въртят твърде много, затова е почти невъзможно да се намерят нови или поне много добре запазени записи от този вид.

Водещи

Най-четени