На протест! Голите украински активистки идват у нас 20.01 | 13:43

ФЕМЕН организира протест срещу домашното насилие в София

От Мартина Панайотова

Станалите популярни в цял свят голи украински активистки от организацията ФЕМЕН, която се бори за правата на жените, пристигат в България. Това стана ясно от официално прессъобщение. Протестът ще се състои в София, тази събота (21 януари). 

Украинките са решили да защитят всички български жени, които са станали жертви на домашно насилие у нас.

По официални данни всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. Но едва в края на 2011 година е произнесена първата и единствена засега присъда за домашно насилие. Минимален процент от жертвите на това престъпление подават сигнал и търсят помощ от полицията.

Официално жертвите на трафик на хора в България само за 2010-та са 432. Неофициално броят им е в пъти по-голям. Трафикът на хора се извършва основно с цел сексуална експлоатация или продажба на бебета (престъпление с български патент).

ФЕМЕН станаха известни със специфичната си "гола” форма на протест, с която искат да изкоренят навиците на жените да се гледа само като на сексуални обекти и робини. Те вече направиха десетки протести в Украйна, Полша, Русия, Франция, Италия, Тунис, Беларус, Холандия и много други държави.

Активистките призовават:

НЕ на насилието над жени и деца.

НЕ на трафика на хора.

ДА на ефективните присъди за насилниците.

ФЕМЕН иска институционална подкрепа – специални промени в НК по отношение на присъдите за системните насилници на жени и деца!

ФЕМЕН иска справедливо и адекватно правораздаване!

ФЕМЕН иска затвор и ограничителни заповеди!

ФЕМЕН иска българките и децата им да спрат да живеят в страх!

Протестът ще се състои в събота (21 януари) от 16 часа пред Народното събрание.

Водещи

Най-четени